Koers Tesla verder omlaag terwijl details reorganisatie vrijkomen

Nieuws
Tesla heeft zijn beurskoers op Wall Street woensdag verder zien slinken, terwijl er meer details naar buiten kwamen van de grote reorganisatie bij het Amerikaanse autoconcern. Beleggers zetten het aandeel dik 1 procent lager. De fabrikant van elektrische auto's verloor de afgelopen twee dagen al ruim 8 procent aan beurswaarde, nadat Tesla had aangekondigd wereldwijd ruim 10 procent van de banen te willen schrappen.
anp
woensdag 17 april 2024 om 22:26
Afbeelding
beeld anp

Inmiddels is bekend dat de ingreep op de Tesla-vestiging in Buffalo, New York, wel 14 procent van het personeelsbestand de baan kost. Het bedrijf is ook van plan aandeelhouders te vragen het loonpakket van topman Elon Musk van 56 miljard dollar uit 2018 weer te herstellen. Het beloningspakket werd eerder dit jaar door een rechtbank in Delaware nietig verklaard.

Op de beurzen in New York was de stemming over de gehele linie licht negatief. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 37.753,31 punten. De brede S&P 500 zakte 0,6 procent tot 5022,21 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor 1,2 procent op 15.683,37 punten.

Amerikaanse luchtvaart

United Airlines was een grote winnaar met een koerswinst van dik 17 procent. De luchtvaartmaatschappij boekte afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht dankzij de sterke vraag naar vliegtickets. Ook het nettoverlies viel lager uit dan voorzien.

Alaska Airlines wist de aandacht ook op zich gericht, omdat de maatschappij tijdelijk alle vliegtuigen aan de grond hield na een melding van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. De maatschappij kampte met een probleem in zijn systeem om het gewicht en het zwaartepunt voor vluchten te berekenen. Het bleek evenwel geen hele grote kwestie, want na enige tijd konden alle vluchten weer worden hervat. Het aandeel sloot de dag bijna 5 procent hoger.

Koersdaling Microsoft

Begin dit jaar veroorzaakte een opmerkelijk incident met een 737 MAX 9 van Alaska Airlines nog grote zorgen over de veiligheid van die Boeing-toestellen. Toen liet een deurpaneel tijdens een vlucht los. Over die kwestie, die een soort crisis bij Boeing inluidde, diende woensdag een hoorzitting in het Amerikaanse congres. Beleggers reageerden daar evenwel amper op. Het aandeel Boeing noteerde aan het eind van de handel 0,2 procent lager.

Microsoft ging verder bijna 1 procent lager de handel uit. Het softwareconcern was in het nieuws door een ingewijdenbericht van persbureau Bloomberg dat een eerdere miljardendeal van Microsoft met ChatGPT-moederbedrijf OpenAI waarschijnlijk niet nader onderzocht gaat worden door Europese toezichthouders.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederlandse chipmaker NXP stijgt op Wall Street na cijfers

NXP Semiconductors behoorde dinsdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. De in Eindhoven gevestigde chipproducent boekte afgelopen kwartaal meer winst dan beleggers en analisten hadden verwacht. De omzet lag in lijn met de verwachtingen.

Afbeelding

Duitsland hoeft van ICJ niet te stoppen met wapenexport Israël

Duitsland hoeft de wapenexport naar Israël niet stil te leggen. Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag heeft dinsdag de beschuldigingen van Nicaragua afgewezen in een genocidezaak die het had aangespannen.

Afbeelding

Schiphol loopt achter met plaatsen beloofde tilhulpen

Op Schiphol is op meer dan een derde van de werkplekken in de bagagehallen nog geen tilhulp aanwezig, hoewel de luchthaven dat wel van plan was.

Afbeelding

OM eist zes jaar cel en tbs voor onlinemisbruik minderjarigen

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een celstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 37-jarige man uit Noordwijk voor onlinemisbruik van achttien minderjarige slachtoffers.

Afbeelding

UNRWA: 267 miljoen aan financiële steun nog opgeschort

Nog 267 miljoen dollar (omgerekend 249 miljoen euro) aan steun voor de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) is nog steeds opgeschort. Zestien landen pauzeerden begin dit jaar hun financiële bijdragen. Een deel heeft de steun inmiddels weer hervat.

Afbeelding

Vliegmaatschappijen moeten binnen maand stoppen met 'groenwassen'

Twintig Europese luchtvaartmaatschappijen doen zich groener voor dan ze zijn en misleiden klanten. Ze moeten daarmee stoppen en hun duurzaamheidsclaims binnen dertig dagen aanpassen, zeggen de Autoriteit Consument & Markt en haar collega-toezichthouders.