CPJ: dodental journalisten Gazaoorlog opgelopen tot 97

Nieuws
Volgens de laatste telling van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zijn sinds het begin van de Gazaoorlog 97 journalisten gedood. Onder hen bevinden zich 92 Palestijnen, 3 Libanezen en 2 Israëliërs, meldt het CPJ woensdag.
anp
woensdag 17 april 2024 om 21:23
Afbeelding
beeld anp

In een rapport vermeldt de belangenorganisatie ook 4 vermisten, 16 mediawerkers die door (raket)aanvallen van het Israëlische leger gewond zijn geraakt en 25 journalisten die zijn gearresteerd. Van hen zitten er momenteel nog 19 vast. Eerder dit jaar beschreef het CPJ de Gazaoorlog al als het ‘dodelijkste conflict voor journalisten’ sinds de tellingen in 1992 zijn begonnen.

Begin maart deden hoofdredacties van 102 internationale nieuwsmedia, waaronder persbureaus als Reuters, AFP en Associated Press, een gezamenlijke oproep aan Israël en Egypte om buitenlandse journalisten van een ‘vrije en onbelemmerde toegang’ tot de Gazastrook te voorzien. Sinds het begin van de oorlog op 7 oktober is het voor buitenlandse media namelijk onmogelijk om vanuit de enclave vrij verslag te doen van het conflict.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

KLM-topvrouw verwacht dat capaciteit dit jaar op orde komt

KLM-topvrouw Marjan Rintel verwacht dat de capaciteit van de luchtvaartmaatschappij dit jaar op orde komt. Dat zei zij in gesprek met het ANP.

Afbeelding

Economie eurozone uit recessie na groei in eerste kwartaal

De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van het vorige kwartaal, volgens voorlopige cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Afbeelding

Alle Eurostar-treinen moeten in 2030 op duurzame energie rijden

Eurostar wil alle treinen in 2030 volledig laten rijden op hernieuwbare energie. In Nederland is dit al sinds 2017 het geval. Over zes jaar moeten alle hogesnelheidstreinen die Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk met elkaar verbinden, op duurzame..

Afbeelding

Inflatie eurozone blijft stabiel op 2,4 procent

De inflatie in de eurozone bleef in april onveranderd op 2,4 procent ten opzichte van een maand eerder. Eurostat, het Europese statistiekbureau, maakte dit bekend in een voorlopige raming. Economen hadden ook gerekend op een ongewijzigd inflatiecijfer.

Afbeelding

Verdachte van sextortion heeft 'groot schuldgevoel'

Een 37-jarige man uit Noordwijk die terechtstaat voor onlinemisbruik van achttien meisjes is zijn strafzaak dinsdag begonnen met een spijtbetuiging aan de jonge slachtoffers.

Afbeelding

China 'verdrijft' schepen Filipijnse kustwacht met waterkanon

De Filipijnen melden dat twee Filipijnse schepen door een waterkanon van de Chinese kustwacht zijn geraakt. Een van de boten zou hierdoor schade hebben opgelopen. De Chinese kustwacht meldt dat het twee schepen heeft 'verdreven' uit het betwiste gebied.