Eerste ooievaarsjong geboren in het Zwin, en dat twee weken vroeger dan vorig jaar: “Zachte winter kan factor zijn”

Knokke-Heist -

De ooievaar is langsgekomen is het Zwin. Létterlijk, want daar werd het eerste ooievaarsjong van het jaar geboren. Opmerkelijk: dat gebeurde twee weken vroeger in vergelijking met vorig jaar. “De zachte winter kan een trigger zijn geweest”, aldus het Zwin.

Junior Verbeeke

De geboorte vond plaats op een van de nesten aan de ooievaarstoren in het park. Het diertje zag het levenslicht op dinsdag 16 april, en dat is twee weken vroeger dan voorgaande jaren. Dan werden de jongen meestal pas eind april of begin mei geboren. “Het is dus opmerkelijk dat het eerste kuiken nu al het daglicht ziet. Een reden hiervoor is voorlopig nog niet duidelijk”, meldt het Zwin.

Extra warm houden

Al zijn er wel indicatoren. De start van de eileg heeft bij vogels vaak te maken met de temperatuur. De zachte winter, zonder nog een vorstperiode op het einde, kan een trigger zijn geweest voor de vroege eileg en geboorte. Momenteel laat het vogeltje zich amper zien: kwetsbare jonge ooievaars worden in het begin nog afgeschermd door hun ouders. De donsveertjes van de kleintjes bieden in hun eerste levensweken nog onvoldoende tegen de weerselementen. Daarom worden ze nog extra warm gehouden. Pasgeboren ooievaars meten in het begin zo’n 12 centimeter en wegen ongeveer 70 gram. (Lees verder onder de foto)

Het diertje laat zich maar af en toe zien.© Zwin

Via de camera aan de ooievaarstoren is het nest te bezichtigen via livestream op de website of het YouTube-kanaal van het Zwin Natuur Park. De komende dagen zullen nog meer jongen geboren worden. Dat viert het park op 18, 19 en 20 mei met een heus geboortefeest. Binnen een tweetal maanden zijn de jongen uitgegroeid tot volwaardige jonge ooievaars. De voorbije jaren vlogen in het Zwin Natuur Park 11 tot 22 jonge ooievaars per jaar uit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer