Themabeeld© Filip Spoelders

Vooruit probeert Rutten te dwingen lokale financiering Kerk onmiddellijk af te schaffen

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) liet woensdagochtend weten dat ze af wil van de lokale financiering van geloofsgemeenschappen, maar die communicatie wordt haar niet in dank afgenomen. Vooruit diende prompt opnieuw een decreet in waarin de financiering wordt afgeschaft en dat in het verleden door Open VLD werd weggestemd.

tg
Bron: BELGA

De verplichting voor de steden en gemeenten om jaarlijks 60 miljoen euro bij te dragen om de werkingstekorten van lokale geloofsgemeenschappen te dekken, kan worden geschrapt. Dat concludeert Rutten uit een studie die ze bestelde bij de Universiteit Antwerpen. Vlaanderen telt 1.606 erkende geloofsgemeenschappen: 94 procent Rooms-katholiek, 3 procent protestants, 1,5 procent islamitisch, 1 procent orthodox en 0,5 procent joods. Zij krijgen middelen van de federale overheid voor de lonen en pensioenen van de bedienaars van de erediensten, terwijl de lokale besturen moeten bijdragen indien de erkende lokale geloofsgemeenschap een tekort heeft op haar werking.

CD&V kon de snelle communicatie van de minister niet smaken en weigerde te reageren in het Vlaams Parlement. Volgens Katrien Partyka is er eerder al afgesproken om een debat ten gronde in de commissie te voeren. Dat was ook de houding van N-VA, de andere coalitiepartner. “Dit verdient een echte inhoudelijke discussie in plaats van de poppenkast die Open VLD hier opvoert”, zei Nadia Sminate.

De linkse partijen boden wel onmiddellijk een luisterend oor. “U kan met onze fractie altijd samenwerken als het gaat over het herijken van de financiering van de erediensten in ons land”, zei Jeremie Vaneeckhout van Groen.

Vooruit heeft al verschillende voorstellen gedaan om die verplichting te schrappen”, zei Kurt De Loor van Vooruit. “Door middel van amendementen en een voorstel van decreet. Elke keer heeft Open VLD tegen gestemd. Wel, wij zullen het voorstel bij hoogdringendheid opnieuw indienen om het verder te bespreken.”

De hoogdringende behandeling van het decreet werd uiteindelijk weggestemd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer