Mark Rutte ontsteekt Bevrijdingsvuur in Roermond

Nieuws
Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het landelijke Bevrijdingsfeest afgetrapt. Rutte ontstak het bevrijdingsvuur, waarna Wende een optreden verzorgde. Limburg is dit jaar gastprovincie voor het nationaal startsein van de 5 mei-vieringen.
anp
zondag 5 mei 2024 om 13:17 aangepast 7 mei 2024 18:22
Afbeelding
beeld anp

"Voor ons allemaal is vrijheid zo normaal", zei Rutte in een korte toespraak voordat hij het vuur aanstak. "Dat je kan doen wat je wil doen, dat je kunt staan waar je wil staan, dat je kunt zijn wie je bent en kunt geloven wat je wilt. Maar dat is niet overal op de wereld zo."

Rutte riep daarom op om met elkaar te vechten voor vrijheid en tegen discriminatie. Als mensen zich daaraan schuldig maken, moeten we onze mond opentrekken en zeggen dat dat onacceptabel is, zei hij. "Anders gaat dat door en dan komt uiteindelijk weer de rot in de samenleving. Dat mogen we met elkaar niet laten gebeuren. Daar gaat vandaag over."

Speciaal programma

Het bevrijdingsvuur was vanuit Wageningen naar Roermond gebracht door leden van de Eerste Remunjse Echte Kaerelsklup (EREK). Op het festivalterrein in Roermond worden zondag ongeveer 35.000 bezoekers verwacht. Elders in Roermond, op de Markt bij de Sint Christoffelkathedraal, wordt zondagmiddag een vrijheidsmaaltijd gehouden, een essentieel onderdeel van de viering. Daarbij gaan mensen met elkaar in gesprek over vrijheid. Onder hen veel 18-jarige scholieren, die voor het eerst hun stemrecht mogen gebruiken.

Aan de ontsteking van het bevrijdingsvuur ging een speciaal programma vooraf in de ECI-cultuurfabriek in Roermond. Toonaangevende nationale en Limburgse artiesten drukten hun gevoel voor vrijheid uit in zang, dans, muziek en andere kunstvormen. Jurist en mensenrechtenactivist Lilian Gonçalvez-Ho Kang You hield er de 5 mei-lezing over het belang van de rechtstaat bij het beschermen van ieders vrijheid.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

Afbeelding

Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw.

Afbeelding

Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.

Afbeelding

Israëlisch leger maakt opnieuw vondst gedode gijzelaar bekend

Het Israëlische leger zegt nog een lichaam van een gijzelaar te hebben teruggevonden. Ron Binyamin was een van de mensen die bij de aanval van Hamas op 7 oktober werd gegijzeld.

Afbeelding

VN-agentschap: 800.000 mensen uit Rafah op de vlucht

Het hoofd van VN-organisatie UNRWA zegt dat de afgelopen tijd zo'n 800.000 mensen uit Rafah noodgedwongen op de vlucht zijn geslagen. 'Het gaat om bijna de helft van de bevolking van Rafah', aldus Philippe Lazzarini op berichtendienst X.

Afbeelding

Wateroverlast in Voeren waarschijnlijk als ramp erkend

De overstromingen in het Belgische Voeren, niet ver van Maastricht, worden door de Vlaamse regering waarschijnlijk als ramp erkend. Dat zeiden de Vlaamse minister-president Jan Jambon en minister van Omgeving Zuhal Demir tijdens een bezoek aan de gemeente.