Direct naar artikelinhoud
Meme

Deze populaire meme is seksistisch, oordeelt Zweedse reclameregulator

De 'Distracted Boyfriend'-meme.Beeld Imgflip

Een Zweeds internetbedrijf heeft de discriminatieregels overtreden door een populaire internetmeme te gebruiken als reclame voor jobaanbiedingen. Dat heeft de lokale reclameregulator geoordeeld. Het bedrijf krijgt evenwel geen boete en moet de afbeelding niet verwijderen.

Op de foto, die wereldwijd geparodieerd is, is te zien hoe de vriendin van een man jaloers reageert wanneer hij naar een voorbijwandelende vrouw staart. Bahnhof, een Zweeds internetbedrijf, gebruikte de foto om mensen te lokken naar zijn jobaanbiedingen.

De 'Reklamombudsmannen' verklaarde dat de afbeelding vrouwen objectiveert "door de goedkeurende reactie van de man te laten zien". Bovendien, zo oordeelt de regulator, worden ook mannen gestereotypeerd, "omdat de man naar vrouwen kijkt alsof ze inwisselbaar zijn". 

"Het doet er niet toe dat dit een populaire meme is. Als je niet ziet hoe seksistisch deze foto is, ben je duidelijk geen werkplek voor een vrouw die serieus genomen wil worden."

'Als je niet ziet hoe seksistisch deze foto is, ben je duidelijk geen werkplek voor een vrouw die serieus genomen wil worden'
De Zweedse 'Reklamombudsmannen'

De regulator heeft geen recht om boetes uit te schrijven, maar houdt de uitspraak als ethisch advies voor wie een reclameboodschap wil brengen in Zweden.  

De foto is een stockfoto van fotograaf Antonio Guillem en werd onbedoeld een van de populairste memes van 2017. Hij werd zelfs uitgeroepen tot 'meme van het jaar'. Op sociale media werd al gereageerd op de beslissing van de Zweedse regulator door ... nieuwe parodieën op de foto.