Luister naar

Ebola dreigt vanuit Congo over te slaan naar Uganda

Nieuws
Hulpverleners hebben grote moeite om de ebola-epidemie in de Democratische Republiek Congo onder controle te krijgen.
Carlijne Vos redactie vk
woensdag 26 september 2018 om 03:00

Amsterdam

Nadat vorige week een vrouw is overleden in een ziekenhuis in de stad Tchomia aan het meer van Albert, dat grenst aan Uganda, neemt de vrees toe dat de epidemie overslaat naar dit buurland. Tchomia ligt 200 kilometer verwijderd van Beni, de huidige brandhaard van de epidemie in de provincie Noord-Kivu. De 32-jarige vrouw zou daar een begrafenis hebben bijgewoond van een ebola-slachtoffer maar geweigerd hebben zich te laten vaccineren. Donderdag stierf ze in het ziekenhuis.

Hiermee is de ziekte nog niet eerder zo dichtbij gekomen voor Uganda. Het land heeft met de Wereld Gezondheidsorganisatie maatregelen getroffen voor een grootschalige vaccinatiecampagne zodra de epidemie overslaat. Bekend is dat veel vissers uit Uganda vanaf de overkant van het meer naar Tchomia komen voor handel. Zij zouden de ziekte ongemerkt met hun bootjes kunnen meebrengen.

epidemie

In Congo zijn honderd mensen overleden aan de ebola-epidemie die begin augustus uitbrak in de onrustige noordoostelijke provincie Noord-Kivu. Bij een eerdere uitbraak dit jaar in het uiterste westen van het land die op 24 juli officieel werd beëindigd, stierven 29 mensen. Hulpverleners waren snel ter plaatse toen de ziekte een week later uitbrak aan de andere kant van het land. Het is de tiende keer dat Congo door de epidemie is getroffen. In West-Afrika stierven bij de grote ebola-uitbraak van 2014 meer dan 11.000 mensen.

De epidemie concentreert zich nu vooral rond Beni en het stadje Mangina waar op 1 augustus de eerste besmetting werd geconstateerd. Sinds kort wordt de ziekte ook bestreden vanuit de stad Butembo nadat ook daar mensen met ebola waren aangetroffen.

Verdere verspreiding kan worden voorkomen door slachtoffers zo snel mogelijk te identificeren en een ruime kring te vaccineren van familie, hulpverleners en anderen die mogelijk contact met de zieke hebben gehad. Ruim 11.000 mensen zijn nu gevaccineerd met deze zogenoemde ‘ringvaccinaties’.

hulpverleners

Volgens Yves Willemot van Unicef, die net uit het rampgebied is teruggekeerd naar Kinshasa, werken de ringvaccinaties goed om verspreiding tegen te gaan. Het probleem is vooral om mensen zover te krijgen dat ze zich laten inenten. In het onrustige gebied, waar talloze milities actief zijn, worden geruchten verspreid dat ebola is verzonnen door de vijand of wordt verspreid door hulpverleners zelf.

Afgelopen weekeind vielen nog achttien doden in Beni bij een aanval van de Ugandese militant islamitische rebellengroep ADF (Verenigde Democratische Krachten). Hierdoor moest het werk in ebolacentra tijdelijk worden neergelegd, waardoor de ziekte weer even de ruimte krijgt om zich te verspreiden.

Nu ebola heeft aangeklopt op de grens van Uganda wordt het moeilijker om de epidemie onder controle te krijgen, vreest Willemot. ‘Als er inderdaad weer een nieuwe brandhaard is bijgekomen, wordt het lastig om de ziekte in de kiem te smoren. Dan moeten we vanuit vier verschillende plekken zieke mensen zien op te sporen en tijdig hun naasten vaccineren.’

Volgens Carl Theunis, hulpverlener van Artsen zonder Grenzen, is de epidemie deze keer moeilijk te stoppen omdat er sprake is van een dichtbevolkt gebied met veel bewegingen van mensen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.

Anti-abortusdemonstratie in 2023 in Rome.

Italië wil anti-abortusactivisten toegang geven tot abortusklinieken: 'Mogelijkheid voor reflectie'

De Italiaanse regering is van plan om anti-abortusactivisten toegang te geven tot centra voor gezinsplanning. Het Italiaanse lagerhuis nam een wet aan waarin dat wordt geregeld. Critici noemen het een aanval op het recht op abortus.

‘Rusland wint ongeveer een kilometer terrein per week, dat kan Oekraïne nu stoppen’, zegt Osinga. Belangrijk zijn met name 155mm-granaten, de standaardmunitie voor westerse houwitsers.

Nieuwe steun kan snel het Oekraïense front bereiken, maar zal niet direct het verschil maken

De afgelopen maanden waarschuwde hij steevast voor een nederlaag, nu denkt president Zelensky dat Oekraïne ‘kans maakt op de overwinning’. Door het steunpakket van de VS is de hoop terug.

De familie Reijnoudt op de compound in Juba. 'Ik geloof er echt in dat ik met de vluchten van MAF iets kan betekenen voor het individu', zegt Gerbrand.

Van Scherpenzeel naar conflictgebied in Zuid-Soedan. Familie Reijnoudt emigreerde om te werken voor MAF

Hoe is het om met je gezin te verhuizen naar een stad in een conflictgebied? Gerbrand en Gerlinda Reijnoudt emigreerden met hun drie kinderen naar Zuid-Soedan. ‘Door jaren van oorlog zijn gezinnen verscheurd.’