Direct naar artikelinhoud
Ryanair

Ryanair-topman O'Leary over 'crazy' vakbonden: "Personeel steunt stakingen niet"

Ryanair-topman Michael O'Leary tijdens zijn persconferentie.Beeld BELGA

De stakingen bij Ryanair zijn er alleen om de luchtvaartmaatschappij te schaden en hebben niets te maken met de rechten van de werknemers. Dat heeft Ryanair-topman Michael O'Leary gezegd tijdens een persconferentie in Diegem. Er zouden vrijdag volgens hem slechts 'twee of vier' vluchten worden geschrapt in België.

O'Leary schoof de schuld van de impasse in het overleg over vakbondserkenning en de arbeidsvoorwaarden van de werknemers volledig in de schoenen van de vakbonden. "Wij hebben aanvaard om vakbonden te erkennen en we zijn bereid lokale contracten te ondertekenen en het lokale arbeidsrecht te respecteren", zegt O'Leary. "Dat kan vanaf begin 2019, of zodra er een overeenkomst is met de bonden."

Maar die bonden – "crazy unions", zegt O'Leary – vormen het probleem. Ze zijn ongeorganiseerd en niet geïnteresseerd in een akkoord, klonk het. Zo hekelde O'Leary dat één vakbond, de christelijke bediendenbond LBC-NVK/CNE, oproept tot staking, terwijl de twee andere bonden daar niet bij betrokken waren. "Ze kunnen zelfs geen delegatie samenstellen om met ons te onderhandelen", zegt O'Leary.

'De bedoeling is Ryanair te schaden, ten voordele van de concurrenten'
Michael O'Leary, baas Ryanair

Bovendien beschuldigde O'Leary de bonden van een verborgen agenda. Volgens hem zijn het werknemers en vakbondslui van rivaliserende luchtvaartmaatschappijen die de stakingen organiseren. "De acties worden amper gesteund door de piloten en het cabinepersoneel van Ryanair, maar ze enerveren de reizigers wel. De bedoeling is Ryanair te schaden, ten voordele van de concurrenten." De Ryanair-topman heeft in dat verband ook een klacht ingediend bij de Europese Unie.

Staking

Het conflict van de piloten en het cabinepersoneel met Ryanair draait vooral om de arbeidsvoorwaarden die de budgetmaatschappij hanteert. Voorts vinden de bonden in alle betrokken landen dat de lokale arbeidswetgeving van kracht moet zijn op de arbeidscontracten.

Vrijdag staat een staking in verschillende Europese landen gepland, waaronder België. Ryanair rekende op 190 vluchten die zouden vervallen, maar heeft dat aantal intussen verminderd naar 150. Daardoor zouden 30.000 passagiers enige mate van overlast ondervinden.

'Het is niet de vlag waaronder een luchtvaartmaatschappij vliegt die telt voor de wetgeving'
Marianne Thyssen (CD&V), EU-commissaris voor Werk en Sociale Zaken

Volgens Ryanair gaat het overgrote deel van het personeel vrijdag gewoon aan het werk. In totaal zijn die dag 2.400 vluchten van de Ierse prijsvechter gepland. Alle getroffen passagiers zijn ingelicht over hun vervallen vluchten, volgens de maatschappij.

'Regels gelden voor iedereen'

EU-commissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen (CD&V) herinnerde O'Leary eraan dat de Europese regels voor iedereen gelden. "De interne markt van de EU is geen jungle en heeft duidelijke regels voor de arbeidscontracten voor bemanningsleden van vliegtuigen. Het is niet de vlag waaronder een luchtvaartmaatschappij vliegt die telt voor de wetgeving", zegt Thyssen. "Respect voor de wet is niet iets waarover de werknemers zouden hoeven te onderhandelen."

Veel succes voor een bedrijf gaat gepaard met veel verantwoordelijkheid, klonk het nog. "Dit is geen academisch debat, maar gaat over de concrete sociale rechten van een werknemer."