© Kris Lamon

Olifantentempel weer open: “Het gaat de goede kant op met Tarzen”

“Met kleine stapjes, maar we gaan vooruit”, klink het in Planckendael. Daar is gisteren de olifantentempel weer geopend voor het publiek. Na de dood van Phyo Phyo (36) op 4 juni werd de tempel gesloten om de groep en vooral haar baby Tarzen te laten wennen aan de nieuwe situatie.

bl

Na veertien dagen absolute rust, is beslist om maandag om 13u toch weer bezoekers toe te laten in de olifantentempel. Daar zijn de olifantendames en hun baby’s te zien in hun binnenperk. Alleen de bul, Kanvar, komt op dit moment buiten.

“Voorlopig staan er wel gidsen om ervoor te zorgen dat de rust nog enigszins bewaard blijft”, reageert Ilse Segers, woordvoerster van Planckendael. “Je moet het vergelijken met een kraamafdeling, ook daar is enige discipline toch op zijn plaats.”

Tarzen goed verzorgd

Het jonge stiertje Tarzen is in april geboren, toen hij zes weken oud was, verloor hij zijn moeder Phyo Phyo aan een nierfalen. “Hij stelt het gelukkig al een beetje beter”, reageert hoofdverzorger Ben Van Dyck. “We zijn voorzichtig positief. De twee andere baby’s Tun-Kai en Suki ontpoppen zich tot prima speelkameraadjes en ook de volwassen vrouwen nemen elk om beurt de zorg voor het kleintje waar. We zijn er nog niet, maar het gaat voorlopig de goede kant uit.”

De groep wordt nog binnengehouden omdat de verzorgers zeker moeten zijn dat Tarzen de rest volgt. De verzorgers geven hem namelijk de fles. Dat deden ze al toen Phyo Phyo nog leefde, maar toen bracht zij hem tot bij het hek. Nu moet het kleintje zelf naar de verzorgers stappen. Binnen lijkt dat al prima te lukken, maar of dat ook zo in het buitenperk zal zijn, blijft nog even afwachten. “De verzorgers zijn begonnen met een training zodat hij leert om zelf te komen”, weet Ilse Segers.

De fans zijn in elk geval erg blij dat ze de kleintjes weer kunnen zien. “We gunnen de dieren natuurlijk hun rust, maar het is toch fijn om weer met eigen ogen te zien dat het goed gaat met hen”, klinkt een zucht van opluchting.

Voor de opperfans was het ook een erg emotioneel weekend, want zaterdag zou Qiyo, de grote zus van Tarzen drie jaar geworden zijn. Ware het niet dat ze eind mei gestorven is aan herpes. Om haar te eren is – op vraag van de verzorgers en de fans – een campagne gestart om geld in te zamelen voor onderzoek naar herpes.