De Vliegende Mieren verwijderen een betonlaag, zodat Meer Natuur in de Stad er een groene zone van kan maken.© Guy Van Nieuwenhuysen

Vliegende Mieren helpen Meer Groen in de Stad: “Het werk is wel zwaarder dan gedacht”

Turnhout -

Meer Natuur in de Stad wil van ‘de spie van de Priba’, een verhard stukje ongebruikt terrein achter de supermarkt Carrefour in de Vianenstraat, een groene zone maken. De Vliegende Mieren helpen daarbij.

Marc hanteert ondanks een zwakke rug de boorhamer om een laag beton, dikker dan gedacht, te verwijderen. De andere Vliegende Mieren, een groep vrijwilligers van Natuurpunt, vullen een container met alle verwijderde materiaal. “Het valt wel tegen”, zucht Marc. “Het werk is zwaarder dan gedacht.”

De Vliegende Mieren zijn nochtans wat gewend. Ze zijn de klusploeg van Natuurpunt en ze onderhouden niet alleen percelen in de natuurreservaten, maar worden ook ingezet om vervallen weekendhuisjes op aangekochte stukken grond te slopen. Van geen kleintje vervaard, dus.

“Dat is precies waarom we hen hebben gevraagd om ons te helpen”, zegt Jet Van Mierlo. “Meer Natuur in de Stad is ook een afdeling van Natuurpunt. Het voorbije jaar hebben we in Turnhout alle stenen woestijnen gefotografeerd en virtueel vergroend op sociale media, maar we wilden wel eens echt een stukje stad groener maken. De spie van de Priba, een verhard, maar ongebruikt stukje grond in de Vianenstraat, leek ons daarvoor geschikt. We vroegen en kregen de toestemming van Carrefour, dat deze grond in erfpacht heeft tot 2035.”

Bloemenwei

Planten koop je niet gratis, dus ging Meer Natuur in de Stad op zoek naar subsidies. “We dienden een aanvraag in bij Be Planet, dat kleine natuurprojecten subsidieert met geld dat Greenpeace ooit als schadevergoeding van de overheid heeft gekregen na een gewonnen juridische strijd. Er waren 37 kandidaten. Het onze is een van de tien die zijn geselecteerd. Toen was er geen weg terug meer.” Meer Natuur in de Stad zal hier inheemse planten zetten en een bloemenwei inzaaien. “het wordt een groene long voor bewoner, klant en passant.” (gvn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Turnhout