30 transmigranten opgepakt in Oostduinkerke

De politie pakte de grote groep illegalen op in een lichte vrachtauto vlakbij duinen van Oostduinkerke.© jhm

Afgelopen nacht heeft de lokale politie een groep van 30 transmigranten opgepakt in Oostduinkerke. Ze zaten klaar om de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken.

Jelle Houwen, ndl, blg

In een afgesloten lichte vrachtauto zonder ramen trof de politie van de zone Westkust afgelopen nacht een dertigtal transmigranten aan. Het zou vooral gaan om mensen van Vietnamese origine. Sommigen waren nat en hadden reddingsvesten aan. De ordediensten vermoeden dat ze al op het strand, de duinen en tot het water waren geweest om een boot te zoeken voor de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk. Wellicht keerden ze terug en wachtten ze een signaal af tot ze richting zee konden stappen om daar in een boot te klauteren.

Naar aanleiding van de feiten werden twee verdachten gearresteerd. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of ze betrokken zijn bij mensensmokkel. Het West-Vlaamse parket is een opsporingsonderzoek gestart. De transmigranten zelf werden verhoord en in de cel geplaatst.

De jongste tijd duiken transmigranten weer vaker op voor onze kust. Twee weken geleden werd er voor de kust van Koksijde nog een groep van een zeventigtal vluchtelingen aangetroffen in een rubberboot op de Noordzee. Dat weekend zouden zeker twintig boten de overtocht naar het VK gewaagd hebben.

“We wisten dat we problemen gingen hebben vanaf mei”, reageert korpschef Nicholas Paelinck bij het persagentschap Belga. Naast het betere weer zouden ook de scherpere controles in Frankrijk een rol spelen. Bovendien worden in de aanloop naar de Olympische Spelen vluchtelingenkampen in de buurt van Parijs ontruimd. Ook de Britse plannen om asielzoekers in de toekomst naar Rwanda te sturen, spelen mogelijk een rol.

De UK Border Force wil de problematiek counteren door te investeren in zogenoemde Small Boat Teams aan de Belgische kust. Het dossier moet door de federale politie wel nog goedgekeurd worden.