© rr

Kempense jongeren in Benin: “Ze brachten levende kippen mee voor bij de wortelpuree”

Hoogstraten heeft sinds enkele jaren een stedenband met Za-Kpota in het Afrikaanse land Benin. Acht jongeren vlogen vorige maand naar de zusterstad voor een inleefreis en ervaringen uit te wisselen met leeftijdsgenoten.

ronny van den ackerveken

Het gezelschap bestond naast twee vrouwelijke begeleiders met Nienke, Niki, Celien, Iris, Nina, Leen en Ellen bijna alleen uit meisjes. Thijs was tijdens de twee weken de enige jongen in de groep. “Dat viel best mee”, vertelt hij. “We hebben een bezoek gebracht aan de realisaties die door de samenwerking met Hoogstraten tot stand gekomen zijn, zoals de appelsienplantages en een school. Za-Kpota registreert intussen ook de geboortes. Via crowdfunding hebben wij een cinemaproject opgestart voor de plaatselijke jeugd. Zo kunnen in de stad voortaan films vertoond worden. De eerste spatten verf hebben wij aangebracht op de projectiemuur, de afwerking gebeurde door een professionele schilder.”

(Lees verder onder de foto)

© rr

Gendergelijkheid

De communicatie verliep voornamelijk in het Frans, want dat is de voertaal in Benin. “De mensen zijn er heel gastvrij en we houden nog contact met de mensen die we er ontmoet hebben”, vertelt Niki. “Met de plaatselijke jongeren voerden we gesprekken, onder andere over kinderrechten. Daarnaast was er ook tijd voor spelletjes. We merkten dat er verscheidene Afrikaanse versies bestaan van wat wij hier kennen. Tegen een ploeg van studenten hebben we een voetbalwedstrijd gespeeld. De match verloren we, maar we konden toch een duidelijke boodschap meegeven. Wij, meisjes, sporten namelijk ook. En dat is op het vlak van gendergelijkheid toch belangrijk om te tonen. Samen met onze Afrikaanse leeftijdsgenoten, staken we trouwens evengoed de handen uit de mouwen om afval op te ruimen, want dat is ook daar een probleem.”

© rr

Pikant

Op culinair gebied werden eveneens ervaringen uitgewisseld. “Ze eten daar heel pikant”, legt Celien uit. “Een typisch Afrikaanse maaltijd is pâte, maïszetmeel met water dat aan de kook gebracht wordt. Veel smaak zit er niet in, maar dat compenseren ze door er piment aan toe te voegen. Ik heb een zeer kleine hoeveelheid piment geproefd en de pikante smaak zat een halfuur later nog in mijn mond. Afrikanen mengen het naar hartenlust in hun eten.”

De jongeren wilden als typisch Belgisch gerecht wortelpuree met kip maken. “Daarvoor kwamen ze met levende kippen af. Ze dachten dat we die zelf zouden slachten, maar daarvoor hebben we toch vriendelijk gepast en aan de lokale bevolking overgelaten. De puree was naar hun normen niet pikant genoeg. Die kreeg op hun bord een groene kleur door alle piment.”

Visum

Een bezoek van de jongeren uit Za-Kpota aan Hoogstraten zit er niet in omdat een visum voor hen niet evident is. De bedoeling is wel dat over enkele jaren opnieuw een delegatie jongeren tussen 18 en 30 jaar uit Hoogstraten naar Benin reist. Het volledige reisverslag staat op stedenbandhoogstraten.blogspot.com.

© rr