Voetbal

Club Brugge wil competitiewedstrijden uitstellen, maar dat lukt niet

Bart Verhaeghe.© belga

Club Brugge heeft zich geplaatst voor de halve finales van de Conference League en heeft de ambitie om ook in die dubbele confrontatie met Fiorentina te stunten. Voorzitter Bart Verhaeghe hoopte daarom dat de competitiewedstrijden zouden uitgesteld worden, maar tevergeefs.

pjc, yb

Clubvoorzitter Bart Verhaeghe dacht meteen na de winst tegen het Griekse PAOK aan wat er nog aankomt. “Wij staan voor een drukke kalender, terwijl we in de halve finales van een Europees tornooi staan. België moet echt veranderen. Wij gaan vragen om onze competitiematchen vóór de matchen met Fiorentina uit te stellen.”

Daarmee doelde Verhaeghe op de uitwedstrijden van 28 april en 5 mei op Racing Genk en Antwerp, telkens vier dagen voor de wedstrijden tegen Fiorentina, de verliezende finalist van vorig jaar. Op 2 mei mag Club namelijk op bezoek in Italië, op 8 mei is Fiorentina te gast in het Jan Breydelstadion.

Maar hij vreesde al meteen dat zijn vraag geen gehoor zou krijgen. “Waarschijnlijk niet, omdat de kalender vol zit. Eigenlijk dient dat ons voetbal niet. Iedereen heeft er belang bij dat Club doorgaat. Of dat nu Club, Anderlecht, Genk of Union is. Ik gun het iedereen. Het draagt bij aan de waarde en het niveau van het Belgische voetbal.”

Zijn vrees bleek terecht: de kalendermanager heeft Club Brugge al laten weten dat er geen ruimte is voor verschuivingen. Club zal het dus moeten doen met de kalender die er nu is.

“Andere teams worden in deze fase van de Europese competitie gefaciliteerd in hun eigen competitie om op Europees niveau te kunnen presteren”, aldus Verhaeghe. “In België is het heel zielig en triestig om vast te stellen dat dit niet mogelijk is. We zijn een heel onprofessioneel voetballand. Ik beklaag dat heel hard, als topploeg in ons land. We moeten dringend naar een andere organisatie van onze competitie. Dit is niet compatibel met hoe in Europa gevoetbald wordt.”

België evenaart recordcoëfficiënt

De prestatie van Club Brugge is goed nieuws voor de plaats van ons land op de coëfficiëntenlijst van de Uefa, die mee bepaalt hoeveel ploegen dat de komende jaren mogen afgevaardigd worden naar de Europese competities.


Met 14.200 punten; een evenaring van het record van vorig seizoen, staat België op de zesde plaats. Op de ranglijst over vijf seizoenen is België achtste. Dat levert één rechtstreeks ticket voor de Leaguefase van de hervormde Champions League op, de Belgische vicekampioen zal twee voorrondes moeten spelen.


Italië voert met 19.428 punten de coëfficiëntenlijst aan en kan een plek bij de eerste twee niet meer mislopen, waardoor het komend seizoen zeker is van vijf tickets voor de Champions League. Duitsland (17.928) en Engeland (17.375) strijden om de tweede plaats. Frankrijk (16.083) en Spanje (15.312) staan ook nog voor België. (belga)