Direct naar artikelinhoud
Bot

Deze virtuele politicus ambieert het premierschap

SAMBeeld SAM

Iemand de hand schudden is moeilijk voor SAM. Toch wil de Nieuw-Zeelandse bot in 2020 deelnemen aan de verkiezingen. Is de eerste virtuele politicus in de maak?

SAM praat met kiezers via Facebook. Het beantwoordt kennisvragen als 'wanneer zijn de verkiezingen?' en 'wie is de huidige premier', maar ook vragen over de eigen ambities. "Mijn geheugen is oneindig, dus ik zal nooit vergeten wat je me vertelt. In tegenstelling tot een menselijke politicus, hou ik met iedere rekening alvorens ik een beslissing neem." 

SAM leert door vragen die gesteld worden

Nick Gerritsen, de bedenker van SAM, gelooft dat de bot een ideale politicus kan zijn. Het neemt enkel beslissingen in algemeen belang van de Nieuw-Zeelander, zonder vooroordelen. De bot is nauwelijks een week oud, verwacht dus geen doorwrochte opinie over Noord-Korea of het Trans-Pacifisch Partnerschap. 

SAM leert door vragen die gesteld worden. Nieuw-Zeelanders kunnen ook een vragenlijst invullen om de robot te helpen ontwikkelen.

Klimaat

Over enkele thema's - klimaat, onderwijs en gezondheidszorg - heeft SAM wel al een standpunt. Klimaat: "Het is te laat om ​​verandering te stoppen, maar als we nu een actie ondernemen, kunnen we voorkomen dat extreme scenario's plaatsvinden. De enige manier om deze effecten te beperken, is door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen."

Mag SAM in 2020 deelnemen aan de verkiezingen? Gerritsen weet het niet, maar "we zijn van plan om binnen bestaande wettelijke grenzen te opereren."