Industriƫle hennep zuigt PFAS uit de grond en slaat die op in het bladergedeelte.
Foto: Paul Van Landeghem

Brandweerkazerne in Lillo eerste in Vlaanderen waar hennep wordt gezaaid om PFAS uit de bodem te zuigen

Aan de kazerne van Brandweer Zone Antwerpen in Lillo is hennep gezaaid die vervuilende chemische PFAS-stoffen uit de bodem moet halen. Het is de eerste brandweerkazerne in Vlaanderen waar dat gebeurt. "De hennepplant zuigt de vervuiling uit de bodem en slaat die op in het blad", zegtĀ Frederik Verstraete van het bedrijf Fytolutions. "De stengel raakt niet vervuild en wordt nadien gebruikt voor bouwmaterialen."

Aan veel brandweerkazernes in Vlaanderen is er een historische PFAS-vervuiling omdat die chemische stoffen in het fluorhoudende blusschuim zitten dat vroeger gebruikt werd. Nu wordt dat amper nog gebruikt, enkel bij specifieke tankbranden. In Lillo wordt vanaf volgend jaar een nieuwe kazerne gebouwd en daarom moeten alle gronden gesaneerd worden, vanaf nu dus ook met de hulp van hennep.

Een proefproject in samenwerking met de UGent moet uitwijzen of industriĆ«le hennep een effectief hulpmiddel kan zijn om PFAS weg te krijgen. "De planten worden als een natuurlijke pomp gebruikt", zegt onderzoeker Reinhart Van Poucke. "Hoe dichter bij de kazerne zelf, hoe meer hennep je moet zaaien want daar is de concentratie van PFAS het grootst."Ā 

De PFAS-vervuiling komt in de bladeren terecht. De stengel raakt niet vervuild en wordt gebruikt bij de productie van bouwmaterialen

Frederik Verstraete van Fytolutions
De brandweerkazerne in Lillo is de eerste in Vlaanderen waar industriƫle hennep wordt gebruikt om PFAS uit de bodem te halen.
Foto: Paul Van Landeghem

Het gebruik van industriƫle hennep zorgt voor een natuurlijke sanering van de bodem. "De PFAS komen terecht in het blad van de plant", zegt Frederik Verstraete van het bedrijf Fytolutions dat betrokken is bij het proefproject in Lillo.

"De plant groeit 3 centimeter per dag. Op 90 dagen is die 4 meter hoog", zegt Verstraete. "Door zijn enorm divers wortelnetwerk kan de plant enorme hoeveelheden uit de grond zuigen. De PFAS komen terecht in het blad. Bij het oogsten wordt het blad gescheiden van de stengel. De stengel is niet vervuild en wordt gebruikt om er bouwmaterialen mee te produceren. Het vervuilde gedeelte, het bladgroen, wordt verbrand in een pyrolysetoestel."

Geen wiet

De industriƫle hennep die gebruikt wordt, is geen wiet. De plant bevat erg weinig THC, het bestanddeel dat in de klassieke wietplant voor de psychoactieve werking zorgt. Om die werking te beogen, moet je minstens een voetbalveld aan hennepplanten gebruiken.

Industriƫle hennep lijkt wel op een cannabisplant, maar heeft geen drogerende werking.
Foto: Paul Van Landeghem

Meest gelezen