Gaviria spurt naar de zege in slotetappe China, Tim Wellens is eindwinnaar

Fernando Gaviria heeft de slotrit in de Ronde van Guangxi (World Tour) gewonnen. De Colombiaan was na 168,1 km in Guilin sneller dan de Italiaan Niccolo Bonifazio (Bahrein-Merida) en de Nederlander Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo). De eindzege van Tim Wellens (Lotto Soudal) kwam niet meer in gevaar.

jtp

De etappe van maandag kende nog een nerveus verloop omwille van de tussensprinten, waarbij drie, twee of één seconde voor het klassement konden gewonnen worden, dinsdag besloot het peloton al snel om de vroege vlucht een kans te gunnen. Daniel Oss, Wang Meiyin en Jon Irisarri trokken op pad en reden een maximale voorsprong van 3:40 bij elkaar. Wellens werd niet meer bestookt in deze vlakke rit, een logische massasprint drong zich op.

Andrei Grivko probeerde op de enige noemenswaardige hindernis van de dag om nog de sprong naar het leiderstrio te maken, maar zonder succes. Toen de bonus van de drie koplopers fel gezakt was, besloot Oss alleen zijn kans te gaan, maar ook de Italiaan bleek niet opgewassen tegen het peloton dat uit was op een sprint. Daarin stond voor de vierde keer in deze rittenkoers geen maat op Fernando Gaviria, zijn veertiende overwinning van het seizoen, de 56e voor Quick Step Floors.

De eindzege van Wellens kwam niet meer in gevaar. Hij houdt zes seconden voorsprong op Bauke Mollema en 11 op Nicolas Roche. Ben Hermans is vijfde op 18 tellen. Het is de zevende overwinning van Wellens dit seizoen. Eerder won hij de vierde rit in de Ronde van Guangxi, de GP Wallonie (1.1), een rit in de BinckBank Tour (WT), een rit in de Ruta del Sol (2.BC) en twee eendagswedstrijden in de Challenge Mallorca (1.1): de Trofeo Andratx-Mirador des Colomer en de Trofeo Serra de Tratmuntana.

De Ronde van Guangxi was dit jaar toe aan de eerste editie. De rittenkoers wordt beschouwd als de opvolger van de Ronde van Peking, die tussen 2011 en 2014 werd georganiseerd en ook deel uitmaakte van de WorldTour. Philippe Gilbert won de laatste editie.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tim Wellens: “Zege niet cadeau gekregen”

Wellens legde basis voor de eindwinst in de vierde rit, de koninginnenrit met aankomst bergop, en daarna was het zaak om de trui te verdedigen met de ploeg. “De voorbije twee dagen zijn goed verlopen. Zondag had ik de leiderstrui veroverd, maar de marge was klein en dus was de steun van mijn ploeg in de laatste twee ritten cruciaal”, laat hij optekenen door zijn team. “Het duurde gisteren heel lang voor een vlucht weg was en mijn ploegmaats hebben heel goed gecontroleerd. Dankzij hen heb ik de eindzege behaald en dat betekent veel voor mij. Ook al was het laat op het seizoen, er stond hier een sterk en gemotiveerd deelnemersveld aan de start. Ik heb de zege niet cadeau gekregen.”

© Photo News

“Het is leuk het seizoen met een zege af te sluiten”, gaat hij verder, “net zoals ik het begonnen ben. Woensdag begint onze tocht huiswaarts. We vliegen eerst naar Hong Kong, waar we twaalf uur moeten wachten op onze volgende vlucht. Adam Hansen heeft daar gewoond en zal ons er rondleiden. Daar kijken we allemaal naar uit. Binnenkort vertrek ik op vakantie. In totaal zal ik een tweetal weken van de fiets blijven. Daarna start ik met lopen, zwemmen, fitness en mountainbike. Ik ga eerst even nagenieten van deze overwinning en dan beginnen aan de voorbereiding op 2018.”

© Photo News

Top tien:

1. Fernando Gaviria (Quick Step Floors)

2. Niccolo Bonifazio (Bahrein-Merida)

3. Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo)

4. Andrea Guardini (UAE)

5. Magnus Cort Nielsen (Orica-Scott)

6. Maximilian Walscheid (Team Sunweb)

7. Matteo Pelucchi (Bora-Hansgrohe)

8. Maximiliano Richeze (Quick Step Floors)

9. Roger Kluge (Orica-Scott)

10. Grega Bole (Bahrein-Merida)

Eindstand:

1. Tim Wellens (Bel/LTS) de 920,8 km in 20u59:49 (gem.: 43,85 km/u)

2. Bauke Mollema (Ned/TFS) op 0:06

3. Nicolas Roche (Ier/BMC) 0:11

4. Julian Alaphilippe (Fra/QST) 0:15

5. Ben Hermans (Bel/BMC) 0:18

6. Matej Mohoric (Sln/UAD) 0:24

7. Wout Poels (Ned/SKY) 0:24

8. Silvan Dillier (Zwi/BMC) 0:29

9. Rein Taaramäe (Est/KAT) 0:29

10. Mekseb Debesay (Eri/DDD) 0:31

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer