De hulpdiensten werden rond 21 uur opgeroepen
Foto: Jelle Houwen

Brandweer moet jongen (12) bevrijden uit 2 meter diepe put op strand van Nieuwpoort

In Nieuwpoort heeft de brandweer woensdagavond een jongen van 12 jaar moeten bevrijden uit het zand. De jongen, die er op zeeklassen was, was in een put van 2 meter diep gevallen, die deels instortte. De jongen kwam gedeeltelijk vast te zitten, maar kon nog wel ademen. 8 brandweermensen konden hem uiteindelijk na 12 minuten graven bevrijden. 

De 12-jarige jongen verbleef samen met zijn klasgenoten in een hotel in de buurt. De klas van een school uit het binnenland was in Nieuwpoort voor zeeklassen. Rond 21 uur waren ze nog aan het spelen op het strand. 

Maar toen liep het fout. De jongen was bij een put van 2 meter diep aan het spelen en die stortte gedeeltelijk in. De jongen kwam zo vast te zitten. Iemand uit de groep belde meteen de hulpdiensten.

"We zijn zo snel mogelijk ter plaatse gereden", zegt brandweerkapitein Richard Vandenabeele van brandweerpost Nieuwpoort. "De put zelf lag vlak bij de Zeedijk, aan de strandcabines. We konden er gelukkig snel bij. Bij onze aankomst konden we de jongen zelfs niet zien. Ik schat dat hij 1 meter 60 groot was maar de put zelf was 2 meter diep."

Bekijk: 8 brandweerlui konden de jongen na 12 minuten graven bevrijden

Videospeler inladen...

"Gelukkig is de put maar gedeeltelijk ingestort en zat de jongen vooral vast met zijn benen tot aan zijn middel. Zo kon hij toch vrij ademen. We zijn meteen met 8 man beginnen graven. Met schoppen en emmers en voorzichtig met onze handen rond zijn benen. Na 12 minuten was hij bevrijd."

De jongen raakte niet gewond, maar was wel geëmotioneerd. "We zijn met de groep nadien wel nog een gesprek aangegaan", vervolgt Vandenabeele. "Vooral om hen op hun gemak te stellen, want ze waren toch onder de indruk. Dergelijk diepe putten graven is gevaarlijk." Volgens de school was de put er al en hebben de jongens die niet zelf gegraven.

Meest gelezen