© Karel Hemerijckx

Heusdense (24) stelt eerste kledingcollectie voor: “Inspiratie vind ik in de zoo”

De naam voor haar eigen modelijn en printdesignstudio kreeg ze cadeau bij haar geboorte: Marylène Madou, klinkt als een artiestennaam, maar is dat niet. “Mijn naam heb ik te danken aan mijn Franse roots langs vaderszijde”, zegt de 24-jarige master in textielontwerp uit Heusden-Zolder. Vorige maand stelde ze haar eerste eigen kledingcollectie voor in La Bottega in Hasselt.

Joos MEESTERS

Was de liefde er niet tussen gekomen, Marylène Madou woonde nu in Londen. “Ik ben opgegroeid in Paal en heb textielontwerp gestudeerd in Gent. Maar tijdens mijn masterjaren heb ik een opleiding fashion print design gevolgd in Londen. Ik was ervan overtuigd dat ik daar meer kansen zou krijgen en wilde er blijven. Maar toen ben ik Brecht tegengekomen. Hij was op vakantie in Londen. We zijn een koppel geworden en ik ben met hem naar Heusden-Zolder verhuisd, waar hij net gebouwd had.”

Textielontwerp: klinkt een beetje stoffig.

“Ja, daarom heb ik het altijd over printdesign om te omschrijven wat ik doe. Ik maak patronen die gedrukt kunnen worden op kleding, sjaals, kussens, behangpapier, noem maar op. Enerzijds heb ik mijn eigen label Marylène Madou. Dat is mijn eigen wereldje met ontwerpen die recht uit mijn hart komen. Daarnaast heb ik The Print Archive, waarmee ik prints ontwerp op bestelling, bijvoorbeeld voor stoffenwinkels.”

Aan kleur geen gebrek in je ontwerpen.

“Ja, ik krijg wel eens de reactie: ‘Amai dat is flashy’. (lacht) Ik zal nooit iets ontwerpen dat ik zelf maar saai vind, met een of twee kleuren. Ik vertrek meestal van handgeschilderde tekeningen. En bloemen en dieren zijn inspiratiebronnen waar ik altijd naar teruggrijp. Dan kruipt er haast vanzelf veel kleur in je werk. Als ik op zoek ben naar inspiratie ga ik naar een museum of naar de dierentuin.”

“Ik vind het ook altijd leuk om twee gekke prints te combineren. Als ik mijn collectie verkoop aan winkels gaan ze er automatisch van uit dat een fel kledingstuk van mij ideaal is om te combineren met bijvoorbeeld een zwart rokje. Terwijl ik net twee van mijn stukken samen zou dragen. Ik heb altijd het gevoel dat mensen niet durven te combineren.”

Waar kunnen we je werk van kennen?

“Ik ben begonnen met een collectie zijden sjaals en tijdens de eindejaarsperiode heb ik mijn eerste kledingcollectie, drie volledige outfits, voorgesteld bij La Bottega in Hasselt. Dat was heel boeiend. De reacties op de prints waren heel positief, alleen heb ik geleerd dat de stoffen nog iets exclusiever mogen. Voorts heb ik twee jaar geleden samen met John Roan van de band Arsenal een lijn van stoffen zakdoeken ontwikkeld, een vergeten product dat hij wilde opwaarderen. Dat heeft me veel aandacht opgeleverd, net als de ontwerpwedstrijd van het Modemuseum die ik vier jaar geleden gewonnen heb.”

Je zaak bestaat anderhalf jaar. Valt het mee?

“Tot vorige maand heb ik voltijds als print designer bij JBC gewerkt. Maar toen werd het zo druk dat ik de sprong gewaagd heb om volledig voor mijn eigen label te gaan. Het is heel spannend en zeker niet gemakkelijk. Toen ik pas begon had ik veel kennis van prints en stoffen, maar winkels contacteren om mijn kleding te verkopen vond ik zenuwslopend. Pas toen mijn boekhouder me verwittigde dat het hoog tijd werd, heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en nu gaat het steeds beter. Ik ben ambitieus en ook wel een beetje koppig. Ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken.”

Bestaat de Londense droom nog?

“Ik heb niks tegen Heusden-Zolder, maar ik zou wel graag in een bruisende stad wonen. Al heb ik intussen wel geleerd dat het niks uitmaakt waar je werkt. Er is Skype, er is telefoon. Je moet gewoon laten weten wat je doet. Brecht heeft hier natuurlijk een mooi huis gebouwd, dus dat zullen we dan nog moeten bespreken. Maar hij steunt me heel erg. Ook met dingen die ik zelf niet kan. Excelfiles maken, bijvoorbeeld.” (lacht)

Marylène Madou24 jaar Woont met haar vriend Brecht in Heusden-ZolderDochter van Sonja Gielen en Johan MadouSchoolcarrière: basisschool De Berk in Paal, Provinciale Kunsthumaniora in Hasselt en masteropleiding textielontwerp Sint-Lucas (nu Luca) in GentIn 2014 winnares van de ontwerpwedstrijd ‘Het silhouet van 2039’ van het Hasseltse ModemuseumRunt sinds anderhalf jaar de eenmanszaak die haar naam draagt Stelde vorige maand haar eerste kledingcollectie voor bij La Bottega in HasseltVolg Marylène Madou via Facebook en Instagram of op www.marylenemadou.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer