Direct naar artikelinhoud
vlucht MH370

Drie bedrijven bieden zich aan bij Maleisië om zoektocht naar MH370 verder te zetten

Drie bedrijven bieden zich aan bij Maleisië om zoektocht naar MH370 verder te zetten
Beeld REUTERS

Drie bedrijven hebben Maleisië hulp aangeboden om het wrak van vlucht MH370 te vinden, nu de officiële zoektocht afgesloten is. Het land heeft nog geen beslissing genomen of het de hulp gaat aanvaarden, meldt persagentschap Reuters.

Drie jaar geleden verdween vlucht MH370, die 239 mensen van Kuala Lumpur naar Peking vervoerde, van de radar. Vermoedelijk is het toestel in de Indische Oceaan gestort. Maar wat er precies gebeurd is met de Boeing 777, is één van de grootste mysteries uit de geschiedenis van de burgerluchtvaart.

Het toestel is (op enkele aangespoelde brokstukken na) nog steeds niet gevonden. De zoektocht werd in januari stopgezet, ondanks protesten van nabestaanden. Zoeken begint normaal gezien pas opnieuw als er geloofwaardige nieuwe aanwijzingen worden gevonden.

In tussentijd hebben drie bedrijven zich aangemeld om Maleisië toch te helpen bij de zoektocht: het Amerikaanse Ocean Infinity, het Nederlandse bedrijf Fugro en een Maleisisch bedrijf.

"We zullen momenteel geen knopen doorhakken of we een nieuwe zoektocht beginnen", reageert de Maleisische transportminister Liow Tiong. "We moeten met de bedrijven overleggen. Dat zal wat tijd vergen, en enkele gedetailleerde discussies." Daarna volgt overleg met Australië en China. Samen zitten de landen in een driekoppig comité dat de zoektocht naar vlucht MH370 coördineerde.

'We zullen momenteel geen knopen doorhakken of we een nieuwe zoektocht beginnen'
Liow Tiong

Een woordvoerder van Ocean Infinity gaf alvast prijs dat het bedrijf geen geld zal innen, mocht het vliegtuig niet gevonden worden.