Aartsbisschop snijdt tijdens uitvaartplechtigheid kardinaal Godfried Danneels misbruik door geestelijken aan

In de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen is om 11u de uitvaartplechtigheid voor kardinaal Godfried Danneels begonnen. De kist met het lichaam van Danneels werd eerder vanuit het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen naar de Sint-Romboutskathedraal gedragen. De kardinaal overleed vorige week op 85-jarige leeftijd. Er zijn meer dan 800 aanwezigen en nog eens meer dan 175 concelebrerend geestelijken. Aartsbisschop Jozef De Kesel sneed in zijn homilie het misbruik door geestelijken aan.

Sven Van Haezendonck

Omstreeks 9u is de kist vanaf de Wollemarkt te voet naar de kathedraal gedragen. Acht dragers droegen de kist. Ondertussen staan ook de eerste gelovigen aan te schuiven om de plechtigheid bij te wonen. Er is ook heel wat politie op de been om in alles in goede banen te leiden.

Om 9.30u was de kerk geopend. Vanaf dan konden mensen Godfried Danneels nog een laatste groet brengen. Om 11u begon de uitvaart. Een vertegenwoordiger van de paus Franciscus las bij aanvang van de uitvaart een brief voor van de paus.

De plechtigheid wordt bijgewoond door heel wat prominente genodigden zoals koning Filip en koningin Mathilde, vicepremier Kris Peeters, ministers Koen Geens en Pieter De Crem, de voorzitters van Kamer, Senaat en Vlaams Parlement, Antwerps gouverneur Cathy Berx, Mechels burgemeester Bart Somers en een vertegenwoordiger van de paus. Ook onder meer voormalig KU Leuven-rector Rik Torfs, CD&V-voorzitter Wouter Beke en vertegenwoordigers van orthodoxe, joodse en islamitische geloofsgemeenschappen zijn aanwezig.

“Kardinaal had de gave van het woord”

Aartsbisschop Jozef De Kesel nam het woord in zijn homilie. “De kardinaal had de gave van het woord. Door dat woord, met zoveel innige bezieling gesproken en geschreven, heeft hij het hart van velen geraakt. Door dat woord heeft hij ons altijd naar de bron geleid.”

Toch had Danneels volgens de aartsbisschop geen nostalgie naar het verleden. “In trouw aan het Tweede Vaticaanse Concilie was hij fundamenteel overtuigd van de noodzaak van vernieuwing en hervorming in de Kerk, in hoofd en leden”, aldus nog De Kesel. “Een open Kerk die zich niet boven de mensen verheft, maar meevoelt met de vreugde en de hoop, maar ook met het verdriet en de angst van de mensen.”

De Kesel prees ook de interreligieuze dialoog die Danneels opzette. Aan het einde van de homilie sneed hij ook nog even het moeilijke onderwerp van misbruik door geestelijken aan. “Toen enkele jaren geleden zijn biografie werd voorgesteld, heeft hij voor de laatste keer nog publiek het woord genomen”, zegt De Kesel. “Toen was de Kerk door misbruik in haar eigen kring al zozeer met zonde en zwakheid geconfronteerd. En ook toen heeft hij gezegd: ‘waarin ik tekort schoot, reken ik op Gods vergeving’. Dat is vandaag ons aller gebed.”

Minstens 175 geestelijken

De Sint-Romboutskathedraal is helemaal volgelopen voor de uitvaartplechtigheid met 800 minstens 800 bezoekers en meer dan 175 concelebrerende geestelijken.

De hele plechtigheid zal naar schatting zo’n twee uur duren. Voor het afscheid wordt ook de zwaarste klok in de toren 85 keer geluid, precies evenveel als de levensjaren van de overleden kardinaal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen