Ziekenhuizen komen in de problemen door te zware pensioenfactuur

© BART DEWAELE

Bijna de helft van de Vlaamse ziekenhuizen dreigt op korte termijn in de financiële problemen te geraken door een te zware pensioenfactuur. Dat schrijft De Tijd vrijdag. Zorgkoepel Zorgnet-Icuro vraagt een politieke oplossing, maar minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) zegt dat er al veel gebeurd is om de problemen aan te pakken. “Niemand kan de positieve impact van onze hervormingen op de pensioenfactuur van de ziekenhuizen ontkennen.”

gjs

Iets minder dan dertig ziekenhuizen in Vlaanderen worden geconfronteerd met een miljoenenfactuur voor de pensioenen. Het gaat om instellingen die ooit deels of volledig in handen waren van de overheid, en daarom statutaire ambtenaren in dienst hebben of hadden. Zij moeten de pensioenen van die statutairen betalen via een fonds, dat wordt gespekt met de afdrachten die de ziekenhuizen doen op de wedde van de ambtenaren die ze in dienst hebben. Maar omdat die groep steeds kleiner wordt, terwijl de groep gepensioneerden groeit, komen de ziekenhuizen in de problemen.

Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder bij Zorgnet-Icuro, trekt aan de alarmbel. “Als er niets gebeurt, zullen deze ziekenhuizen geen nieuwe leningen meer krijgen van de banken om investeringen te financieren. Sommige dreigen zelfs failliet te gaan”, waarschuwt ze in De Tijd. Ze vraagt een financiële tussenkomst van de federale overheid, uit te werken tijdens de volgende regeringsonderhandelingen.

Minister van Pensioenen Bacquelaine benadrukt via zijn woordvoerder dat er al veel gebeurd is. “Ik kan enkel herhalen dat dankzij de hervormingen van de minister de pensioenfactuur van lokale overheden en ziekenhuizen al gedaald is. Niemand kan de positieve impact van onze hervormingen op de pensioenfactuur van de ziekenhuizen ontkennen.” De minister verwijst onder meer naar de jaarlijkse financiering van pensioenen van lokale besturen van 121 miljoen euro en de verhoging van de leeftijds- en loopbaanvoorwaarden voor het vervroegd pensioen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen