Direct naar artikelinhoud
Beurs

Na het personeel geloven nu ook de beleggers en de analisten niet meer in Bpost

Juni 2013. Johnny Thijs, destijds CEO van Bpost, mag het postbedrijf op de beurstabellen noteren. Vandaag is het aandeel een kneusje.Beeld BELGA

Het aandeel van Bpost flirt al een paar dagen met de historische bodemkoers. Na het personeel geloven nu ook de beleggers en de analisten niet meer in het postbedrijf.

In de zomer van 2013 trok Bpost naar de Brusselse beurs tegen 14,50 euro per aandeel. Vandaag noteert het aandeel rond 9,46 euro, fors onder de intekenprijs en mijlenver verwijderd van zijn hoogtepunt van 28,30 euro bij de start van dit jaar. Een tuimeling van 66 procent alstublieft, of een verlies aan beurswaarde van meer dan 3 miljard euro dit jaar. 

Waar gaat dat eindigen? En waar moet het naartoe? Die vragen worden vooralsnog niet beantwoord.

Het Britse beurshuis HSBC sprak eerder dit jaar zijn geloof in het aandeel uit, maar kwam daar deze week op terug. HSBC verlaagt het koersdoel naar 11 euro. De bank plaatst grote vraagtekens bij de houdbaarheid van het dividend, dat 262 miljoen euro afroomt. Volgens de analisten zal Bpost daar de komende drie jaar onvoldoende cashflow voor genereren. Cashflow, ook wel vertaald als kasstroom, is in simpele bewoordingen het geld dat binnenkomt en buitengaat.

Reserves

Bpost kondigde aan dat het dividend 1,31 euro per aandeel bedraagt. Tegen de koers van vandaag is dat een rendement van 13,5 procent. Bpost belooft daarmee een van de hoogste dividendrendementen van de Belgische beurs. Het doorsnee dividendrendement van transport- en logistiekbedrijven ligt op een schamele 1 procent, al moet daar eerlijkheidshalve aan toegevoegd worden dat PostNL een rendement van ruim 7 procent aanbiedt. “We bevestigen onze prognose voor het jaar 2018", zegt woordvoerster Barbara Van Speybroeck.

Dat CEO Koen Van Gerven samen met de beurskoers veel krediet heeft verloren, is een zekerheid

Voor dit jaar kan Bpost uit zijn reserves putten om de som van 262 miljoen euro voor dividenden uit te betalen. 

Tegelijk zit het postbedrijf in een lastig parket. Het sociaal overleg zit helemaal vast, en elke toegift aan de vakbonden weegt op de rendabiliteit. Dat het debat nerveus verloopt, blijkt uit het feit dat geen van de betrokkenen extern wil communiceren over de stand van zaken. “Om de sereniteit van het debat te vrijwaren”, heet het.

Ook de overheid, die referentieaandeelhouder is, houdt de lippen stijf op elkaar. Officieel staat CEO Koen Van Gerven niet ter discussie, maar dat hij, samen met de beurskoers, veel krediet heeft verloren, is een zekerheid.

Sociale vrede

Bij de analisten sloeg Van Gerven een modderfiguur toen hij moest opbiechten dat de cijfers van het derde kwartaal door een aantal boekhoudkundige streken een beetje opgeblonken waren. Niet slim als de knipperlichten al branden. Het helpt verklaren waarom Bpost mordicus vasthoudt aan zijn dividendbelofte. Anders wordt het helemaal het kneusje van de beurs.

Voor het laatste kwartaal betekent dit dat Bpost alles uit de kast moet halen om zijn brutobedrijfswinst van 560 miljoen euro dit jaar nog te halen. De kosten van de stakingen van de voorbije weken zullen echter zwaar doorwegen. En ook de kosten van het afkopen van sociale vrede – als die er komt – moeten nog in rekening worden gebracht. 

Dat tijdelijk 1.000 uitzendkrachten worden ingeschakeld om de drukke eindejaarsperiode te overbruggen is één zaak. Dat er voor het dividend wél geld is, maar voor de sociale eisen niet, zal moeilijk te verkopen zijn.