Direct naar artikelinhoud
bankenfusie

Door de aanstaande fusie tussen Deutsche Bank en Commerzbank komen tienduizenden banen op het spel te staan

Deutsche Bank en de Duitse Commerzbank staan op het punt te fuseren, zegt het Amerikaanse financiële persbureau Bloomberg. De fusie zou resulteren in de op twee na grootste Europese bank, maar het is zeer de vraag of beide instellingen daarmee uit de problemen zijn.

Het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt.Beeld Bloomberg via Getty Images

Beide banken, qua omzet de grootste twee van Duitsland, bevestigden zondag dat ze met elkaar in gesprek zijn, maar houden een slag om de arm. ‘Wij zijn vandaag discussies gestart, waarvan de uitkomst nog openstaat, over een potentiële fusie’, schreef Commerzbank. Deutsche Bank zei dat ze ‘strategische opties’ bekijkt en in het kader daarvan praat met Commerzbank, maar dat een fusie geen zekerheid is.

Geruchten over een mogelijke fusie zoemen al maanden rond. De Duitse overheid zou in het kader van dat proces grote druk uitoefenen op beide instellingen, die al jaren worstelen met ernstig tegenvallende resultaten en – in het geval van Deutsche Bank – een schier eindeloze reeks fraude- en witwaszaken. 

De regering hoopt zo een stabiele financiële gigant te creëren die door reorganisatie en schaalvoordelen een einde maakt aan de financiële problemen van beide instellingen afzonderlijk, en internationaal weer de concurrentie aankan met Amerikaanse en Chinese banken. Bovendien is de Duitse exporteconomie gebaat bij een internationaal sterke Duitse bank die het bedrijfsleven kan blijven voorzien van kapitaal, ook in het geval van een nieuwe financiële crisis (zo hoopt de regering). De vakbond voor de bancaire sector is faliekant tegen: een fusie zal duizenden, mogelijk zelfs tienduizenden banen kosten.

In 2016 liepen gesprekken over het samenvoegen van Commerzbank met een deel van Deutsche Bank op niets uit. Beide instellingen probeerden in de jaren erna hun problemen zelf de baas te worden met een serie reorganisaties. Kennelijk is het vertrouwen in die strategie afgenomen.

Voorstanders van de fusie zeggen dat de banken kosten kunnen besparen door schaalvoordelen bij gezamenlijke investeringen, bijvoorbeeld in een ict-infrastructuur, en door afdelingen samen te voegen en duizenden werknemers te ontslaan. Tegenstanders waarschuwen dat er veel geld nodig is, dat zo’n fusie jarenlange instabiliteit betekent door de enorme benodigde reorganisatie, en dat het maar zeer de vraag is of een succesvolle fusie de onderliggende problemen bij beide banken oplost.

Gevallen reus

Deutsche Bank, ooit de grootste Europese zakenbank, is een gevallen reus – het gezicht van de teloorgang van de Duitse bancaire sector. Sinds de financiële crisis in 2008 heeft de bank meer dan 90 procent van haar beurswaarde verloren, de weerslag van het vertrouwen dat beleggers hebben in de sterkte van een bedrijf. De laatste jaren lijdt ‘Deutsche’ onder de teloorgang van de ooit zo winstgevende investeringsarm (die door reorganisaties is gedecimeerd) onder de aanhoudend lage rente, en een schier eindeloze reeks boetes voor witwassen en fraude. 

Sinds 2012 trof Deutsche Bank voor meer dan 11 miljard euro aan schikkingen met justitie. Dat was onder meer voor manipulatie van de interbancaire Libor-rente, witwassen, manipulatie van de goud- en zilverprijs, en fraude met hypotheken in de VS. Daar betaalde DB in december 2016 in één keer 7,2 miljard euro voor aan justitie. Vorig jaar veroordeelde een Britse rechter een voormalige handelaar van de bank tot vijf jaar cel voor fraude. De bank verkeert in constante reorganisaties, heeft de afgelopen jaren meer dan tienduizend banen geschrapt en zag een handvol bestuurders komen om de boel op te lappen en vervolgens weer te vertrekken. 

De bank schreef de afgelopen drie jaar forse verliezen, met als dieptepunt een nettoverlies van 6,8 miljard euro in 2015. Pas vorig jaar noteerde de bank eindelijk weer nettowinst, 341 miljoen euro. Dat staat in schril contrast met de miljardenwinsten die voor de crisis jaarlijks werden genoteerd. 

Commerzbank doet het beter, met een nettowinst van 865 miljoen euro in 2018. Maar ook Commerzbank is meer dan 90 procent van de beurswaarde verloren sinds 2008.  In 2008 stopte de Duitse staat 18 miljard euro in de bank om haar overeind te houden. Deutsche Bank is op dit moment 16,1 miljard euro waard op de beurs, Commerzbank 8,9 miljard euro.

Deutsche Bank

Opgericht: 1870

Werknemers: 91.700 fte in 70 landen

Nettowinst 2018: 341 miljoen euro

Commerzbank

Opgericht: 1870

Werknemers: 49.000 fte in 50 landen

Nettowinst 2018: 865 miljoen euro