Ine Geerts (rechts).© Koen Luts

GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Lummen wordt autismevriendelijk: “Een inclusieve samenleving verhoogt de levensvreugde”

Lummen
Meerderheid: CD&V (11), N-VA (3)Oppositie: Vooruit (4), Groen + onafhankelijken (4), Open VLD (1)

Fietspaden: “De heraanleg van de Zelemsebaan met nieuwe riolering en fietspaden startte eind oktober en de werken zitten in de eindfase”, zegt burgemeester Luc Wouters (CD&V). Binnen een tweetal weken zal het eerste gedeelte van die weg opengesteld worden en in augustus volgen de fietspaden en de eindafwerking. Voor de aanleg van die fietspaden waren 9 innames nodig via minnelijke overeenkomsten en dat kostte 31.000 euro. Voor de heraanleg van de Linkhoutstraat werden 15 percelen getroffen. Na heel wat onderhandelingen bereikten we ook een akkoord voor de laatste twee percelen en de inplanting van een bushalte. De procedure die liep, stopt dus.” Wouters.

Asbest: Enkele jaren geleden kwam er asbest vrij tijdens een brand in de Sint-Lutgardisstraat. Luc Wouters: “Om na een calamiteit zoals brand of storm snel in te grijpen bij een vermoedelijke asbestverspreiding sluiten we een raamovereenkomst af binnen de drie hulpverleningszones van Limburg. Met deze aangestelde asbestdeskundige en/of saneerder is een snelle tussenkomst gegarandeerd.”

Autisme: Ine Geerts (Vooruit) voegde een punt toe over Lummen, een autismevriendelijke gemeente. “Naar schatting wordt 1 op de 150 personen geboren met een autismespectrumstoornis (ASS). Zij hebben het niet altijd makkelijk om hun weg te vinden in de samenleving. Een inclusieve samenleving verhoogt de levensvreugde en participatie en vermindert de kans op uitval. Als Vooruit-fractie stellen we dus voor om stapsgewijze toe te werken naar een autismevriendelijke gemeente”, aldus Geerts. Schepen van Welzijn Heidi Lamotte (CD&V) reageerde dat ze vanuit de gemeente altijd zijn uitgegaan van een ruimer beleid. “We namen al heel wat initiatieven en willen zeker verder onderzoeken wat de noden zijn. We zullen autismevriendelijke activiteiten en informatiesessies organiseren”, aldus Lamotte. Het punt werd geamendeerd en daarna eenparig goedgekeurd. (klu)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer