© Dick Demey

© Dick Demey

© Isosport

© Isosport

© BELGA

1 / 5
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Antwerp verliest nu ook in Genk en speelt volgend seizoen geen Europees voetbal

In de Cegeka Arena vochten Racing Genk en Antwerp een duel uit om de Europese tickets. De Great Old had voor aanvang van de wedstrijd nog een waterkans om vijfde te worden. Het enige doelpunt van Andi Zeqiri deed die kans verder wegvloeien. Genk op zijn beurt doet een goede zaak in de strijd om de vierde plaats in het klassement.

Lander De Koninck

Voor aanvang van de wedstrijd lieten beide supportersgroepen mooie acties optekenen. De meegereisde Antwerpfans vierden het tienjarig bestaan van sfeergroep Antwerp Dynamite. De thuisfans huldigden dan weer de kampioenenploeg van 1999 en zetten sterspeler Bilal El Khannouss en hun afscheidnemend sluitstuk Maarten Vandevoordt in de bloemetjes. Met een minuut applaus eerden beide supportersgroepen verenigd voormalig Genkspeler Ngoy N’Sumbu, die op 51-jarige leeftijd stierf aan de gevolgen van kanker.

In een onzuivere studieronde volgden de spelers het voorbeeld van hun fans niet. Mooie acties waren schaars. Onzuivere baltoetsen, miskleunen van voorzetten en ziekenhuisballetjes volgden elkaar in snel tempo op. Vooral de Antwerpse machine sloeg niet aan. Doelman Senne Lammens was lange tijd de speler met het meeste balcontacten voor een inspiratieloos stamnummer 1. Bij de Limburgers liep het beter, maar van vlot combinatiespel was lang geen sprake.

Afwezige aanwezigen

Een verklaring voor die makke openingsfase zouden de vele afwezigen kunnen zijn. Met Vincent Janssen, Jelle Bataille, Kobe Corbanie, Anthony Valencia en Chidera Ejuke kon coach Mark van Bommel geen beroep doen op enkele sterkhouders. Ook bij Racing Genk was er een opvallende afwezige. Smaakmaker Bilal El Khannouss was geelgeschorst. De Marokkaanse offensieve middenvelder werd vervangen door de 16-jarige Konstantinos Karetsas. Het Belgisch-Grieks toptalent maakte de afgelopen maanden bij Jong Genk indruk met zijn flegmatieke speelstijl die aan Eden Hazard doet denken.

Veel afwezigen dus, maar de aanwezige Antwerpenaren waren ook niet op de afspraak. George Ilenikhena en Jacob Ondrejka konden de balvastheid van Janssen en de creativiteit van Ejuke niet evenaren. In tegenstelling tot zijn tegenstanders was Karetsas wel op de afspraak. De Limburgse groeibriljant liet zich een eerste keer opmerken door Wijndal elegant te passeren.

Genkse tegenstoot voor 1-0

Antwerp stak voor de eerste keer zijn neus aan het venster. Het versierde een vrijschop op de rand van de zestien. Na een slechte voorzet van Ondrejka kon Genk uitbreken. Alderweireld werd de bal ontfutselt en Karetsas stoomde naar voren. De linksvoetige spelverdeler gaf de bal op het juiste moment aan Andi Zeqiri. De Genkse spits werkte na een rush van zeventig meter al vallend en met zijn beide voeten de bal voorbij Lammens.

© BELGA

De tweede helft kleurde rood en wit

Bij aanvang van de tweede helft zat er letterlijk meer vuur in Antwerp. De supporters namen een voorbeeld aan het spel van hun team in de eerste helft en eisten de aandacht negatief op. Met wit en rood vuurwerk legden ze de wedstrijd enkele minuten stil. Ook figuurlijk zat er meer vuur in rood en wit. De manschappen van Van Bommel kwamen gretiger uit de kleedkamer.

Die gretigheid vertaalde zich ook in kansen. In minuut 54 zette George twee Limburgse verdedigers in de wind en stevende alleen op doel af. De Antwerpse spits legde de bal naast Maarten Vandevoordt, maar Sadick keerde de bal in allerijl van de lijn. Niet veel later stuurde Alderweireld Ondrejka in het straatje. De flankaanvaller besloot zwak op Vandevoordt.

Aan de overkant kapte Kayembe een glijdende Ondrejka uit. Een knal vanuit zijn rechtervoet vertrok naar de winkelhaak, maar Lammens duwde de bal uit zijn doelvlak. Antwerp bleef de betere ploeg. Bij een hoekschop viel de bal pardoes voor de voeten van Alderweireld. De Antwerpse aanvoerder draaide fluks en haalde gedecideerd uit. Zijn poging ging rakelings naast.

Blessure De Laet en Antwerps slotoffensief

In minuut 68 hield de Antwerpse kant van de Cegeka Arena haar adem in. Ritchie De Laet (35) kwam verkeerd neer en schreeuwde het uit van de pijn. De ouderdomsdeken van de Great Old zou als publiekslieveling volgend weekend zijn laatste wedstrijd spelen op de Bosuil. Deze blessure komt dus op zijn zachtst gezegd ongelegen voor de eindecontractspeler.

© BELGA

Antwerp was even aangedaan en voetbalde geen kansen meer bij elkaar. Genk leek tevreden met de 1-0 en liet het initiatief aan de troepen van Van Bommel. Op het einde van de wedstrijd versierde stamnummer één nog enkele corners waaruit het gevaarlijk werd. Een kopbal strandde net naast de paal en Sadick keerde voor een tweede keer een bal van de lijn. In de extra tijd besloot George van dichtbij op Vandevoordt. Invaller Udoh mocht het ook een keer proberen, maar besloot naast.

Wie de kansen niet afmaakt, krijgt het deksel op de neus. Die ijzeren voetbalwet leek opnieuw werkelijkheid te worden toen Genk een counter opzette, maar Tolu schoot over. Drie ademstoten van scheidsrechter Nicolas Laforge bezegelden een nieuwe nederlaag voor Antwerp, dat geen kans meer maakt op Europees voetbal. Genk doet een goede zaak in de strijd met Cercle Brugge voor de vierde plek en het daaraan verbonden Europese ticket. En daar mag het een 16-jarige knaap voor bedanken.

RC Genk Logo
RC Genk
:
Antwerp Logo
Antwerp
  • Zeqiri schenkt Genk de overwinning tegen Antwerp: 1-0
  • Genk springt zo over Cercle naar plek 4, Antwerp eindgit sowieso zesde
  • De Laet moet met een knieblessure van het veld, verdediger kan nauwelijks zijn tranen bedwingen

Genk wint van Antwerp en springt over Cercle naar de vierde plaats

Antwerp heeft gestreden voor wat het waard was en had zeker een puntje verdiend, maar stuitte telkens op een sterke Vandevoordt. Een doelpunt in de eerste helft van Zeqiri op assist van de 16-jarige Karetsas was voldoende voor de drie punten. Daardoor is Antwerp zeker dat het zesde zal eindigen in deze Champions Play-Offs. Tot overmaat van ramp zag het ook nog De Laet uitvallen met blessures. Vooral die van De Laet zag er ernstig uit, die in tranen op de bank de wedstrijd zat te volgen. 

Einde van de wedstrijd

Genk speelt het uit

Er lijkt een rechtstreekse trap op doel te komen, maar uiteindelijk gaat de bal naar Tolu in de hoek. 
De invaller duwt Fadera van de bal en krijgt geel. Vrije trap voor Genk op een leuke plek.
Opnieuw geen gelijkmaker!

Het gaat snel over een weer in deze slotfase. Deze keer rolt Kerk de Genkse defensie op en legt dan achteruit voor Udoh, maar die mikt met zijn mindere rechter naast. 
Tolu op de counter

In de tegenaanval krijgt Genk de kans om de match te beslissen, maar Tolu schiet wild over. 
Vandevoordt redt opnieuw!

Udoh legt de bal perfect achteruit voor Ilenikhena die in een tijd hard uithaalt, maar opnieuw staat Vandevoordt pal! Met een sterke reflex ranselt hij de bal alweer uit zijn doel. 
Extra tijd

We krijgen 6 minuten toegevoegde tijd. 
Bijna een own-goal. 

Een hoekschop wordt bijna in eigen doel gekopt door McKenzie, maar de bal gaat net voorlangs. Ook de hoekschop die erop volgt is gevaarlijk, maar wordt van de lijn gekeerd door alweer Sadick. Antwerp maakt nu wel echt aanspraak op de gelijkmaker. 
Ook hij is geschorst voor de volgende wedstrijd na een onnodige fout in het midden van het veld. 
Alderweireld klimt hoger dan alles en iedereen, maar krijgt zijn kopbal niet binnen het kader.
Keita te wild

Hij dribbelt zich knap voorbij Fadera en Kayembe en vindt ruimte voor het schot, maar trapt dan veel te wild. De bal vliegt ergens in de tweede ring van de Cegeka Arena. 
Fadera voorlangs

Bijna was de wedstrijd beslist. El Hadj brengt de bal blind tot in de tweede zone, waar Fadera staat te wachten. Hij neemt de bal in een tijd op de slof, maar zijn poging gaat naast het doel van Senne Lammens. 
De Laet in tranen

De verdediger zit intussen alweer op de bank bij de bezoekers, maar kan zijn tranen nauwelijks bedwingen. Hij beseft dat dit een afscheid in mineur wordt van zijn Antwerp.