Direct naar artikelinhoud
Culinair

Frans restaurant Mirazur beste ter wereld, Hof van Cleve stijgt

Mauro Colagreco, de chef van Mirazur.Beeld REUTERS

Wie wil eten in het beste restaurant ter wereld, moet daarvoor dit jaar naar de Franse Rivièra. Restaurant Mirazur in Menton, pal aan de grens met Italië, is dinsdag uitgeroepen tot de nummer 1 van de World’s 50 Best Restaurants, de jaarlijkse verkiezing van beste restaurants ter wereld.

Op nummer 2 eindigde het nieuwe Noma in Kopenhagen van de Deense chef-kok René Redzepi. De derde plaats was voor Asador Etxebarri in Spaans Baskenland. 

De 50 beste restaurants ter wereld worden elk jaar gekozen door een internationale jury. Die zetten dit jaar het restaurant van de 42-jarige chef-kok Mauro Colagreco bovenaan. Colagreco, geboren in Argentinië uit Italiaanse ouders, leerde het vak bij grote Franse sterrenchefs als Alain Ducasse, Alain Passard en Bernard Loiseau, voordat hij tien jaar geleden Mirazur opende. Dat kreeg begin dit jaar ook al zijn derde Michelinster.

Colagreco kookt een mediterrane keuken met veel producten uit de regio (Italië incluis) en vis uit de Middellandse Zee. Vorig jaar stond Mirazur nog op plaats 3.

Hof van Cleve

Op de lijst staan drie Belgische restaurants. Hoogst genoteerd is het Hof van Cleve op de 43ste plaats. Het driesterrenrestaurant van Peter Goossens is daarmee een sterke stijger, want vorig jaar stond het op plaats 63. The Jane zakt dan weer van 89 naar 99. Het derde Belgische restaurant in de top-120 is Chambre Séparée, het Gentse restaurant van Kobe Desramaults.