© Koen Bauters

Graspop schiet uit de startblokken: voor het eerst grootschalige controle op drugsbezit

In Dessel is donderdag Graspop Metal Meeting van start gegaan. De 23ste editie is voor het eerst een vierdaagse. De openingsdag lokt 50.000 bezoekers naar het hardrockfestival. Hoogtepunt wordt het concert van Guns N’ Roses. De editie 2018 van Graspop Metal Meeting pakt uit met een dubbele primeur.

Voor het eerst duurt het festival vier in plaats van drie dagen. Dat heeft er alles mee te maken dat de organisatoren zeven maanden geleden Guns N’ Roses konden strikken. De Amerikaanse band rond frontman Axl Rose, gisteren/woensdag gespot op een concert in Antwerpen, is de headliner van de openingsdag. Het concert van Guns N’ Roses start om 22 uur en duurt liefst tot 1.30 uur. “De uitbreiding met één festivaldag is een eenmalige uitzondering”, zeggen de organisatoren.

Tweede primeur is dat het festival nog voor aanvang helemaal uitverkocht was. Alle 200.000 tickets zijn sinds vorige week aan de man gebracht. De sterke affiche met naast Guns N’ Roses ronkende namen als Iron Maiden, Ozzy Osbourne, Judas Priest en Limp Bizkit is daar niet vreemd aan. Vorig jaar raakte alleen de eerste dag uitverkocht en dat had alles te maken met de komst van de Duitse topband Rammstein.

Op de eerste dag tekenen 22 groepen voor 24 concerten, verspreid over vijf podia. In de buurt van de festival zijn drie campings opgesteld. Ruim drieduizend festivalgangers opteerden voor een luxueus verblijf in een bungalow in Sunparks Kempense Meren in buurgemeente Mol. Het vijftien kilometer verder gelegen vakantiedomein werd voor de gelegenheid omgedoopt tot Metal Park.

Grootschalige drugscontroles

De politie voert donderdag op Graspop Metal Meeting in Dessel grootschalige controles uit op het bezit van drugs. Dat gebeurt voor het eerst in de 23-jarige geschiedenis van het hardrockfestival in de Kempen. De politiezone Balen-Dessel-Mol, die de actie bevestigde, doet dat op vraag van het parket van Turnhout.

In totaal worden veertig agenten van de politiezone Balen-Dessel-Mol ingezet. “Wij doen drugscontroles in Zandbergen, de weg die van de hoofdcamping naar het festivalterein leidt”, zegt een woordvoerder van de politiezone ter plaatse. “Het blijft bij deze ene locatie. De actie wordt alleen op de eerste festivaldag gehouden.”

De politie handelt op vraag van het parket van Turnhout. Een omzendbrief kreeg de steun van de organisatoren van het festival en diverse andere regionale bestuurlijke instanties. “We willen duidelijk maken dat drugs niet thuishoren op een festival.”

Het is de eerste keer dat op Graspop een grootschalige drugscontrole wordt uitgevoerd. De voorbije 22 edities bleef het beperkt tot agenten in burger die op de weide vooral naar dealers speurden. Zij zijn ook de volgende drie dagen van het festival anoniem op het festivalterrein aanwezig.

Het parket van Turnhout is al langer vragende partij voor scherpe controles tijdens festivals in de regio. Op het Legacy Festival aan het Zilvermeer in Mol werden vorige zaterdag onder de ruim 14.000 aanwezigen 72 processen-verbaal opgesteld wegens drugsgerelateerde overtredingen. Tijdens de jongste editie van het tweedaagse festival Reggae Geel in augustus vorig jaar werden 222 bezoekers betrapt op het bezit van vooral softdrugs.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Festivals