Direct naar artikelinhoud
NieuwsBrand beursgebouw

‘400 jaar aan Deense geschiedenis in vlammen opgegaan’: wat heeft de brand in het beursgebouw van Kopenhagen verwoest?

De toren van het Beursgebouw van Kopenhagen stort in bij de brand op 16 april.Beeld AFP

Kopenhagen maakt de balans op na de verwoestende brand in het historische beursgebouw vol kunstschatten. De brand van de oude beurs uit 1615 werd door een minister ‘het Notre Dame-moment van Denemarken’ genoemd.

‘Børsen’ (Deens voor ‘de beurs’) was een van de oudste gebouwen in het centrum van Kopenhagen en een van de oudste beursgebouwen ter wereld. Blikvanger was de 56 meter hoge drakentoren, een torenspits in de vorm van de staarten van vier draken. Deze ‘Dragespiret’ is dinsdag door de brand verwoest.

“Deze torenspits is absoluut iconisch en er is geen andere ter wereld die erop lijkt”, aldus kunsthistoricus Ulla Kjaer van het Nationale Museum van Denemarken tegen persbureau Reuters. De draken zouden symbool hebben gestaan voor de verschillende delen van het oude Deense Rijk.

Historische schilderijen worden gered uit het brandende beursgebouw.Beeld ANP / EPA

Voorbijgangers en militairen hebben in allerijl honderden schilderijen, kroonluchters, spiegels en klokken uit het brandende beursgebouw gered. Daarbij werd gewerkt volgens een op voorhand bepaald reddingsplan, waarbij de kunstschatten met de grootste waarde als eerste in veiligheid werden gesteld. Ze werden ondergebracht in het nabijgelegen Nationale Archief en het Deense parlement.

Een van de grootste geredde schilderijen werd in 1895 gemaakt door de Deense schilder Peder Severin Krøyer. Daarop staan vijftig prominenten uit het Deense zakenleven afgebeeld in de grote hal van het beursgebouw.

‘400 jaar aan Deense geschiedenis in vlammen opgegaan’: wat heeft de brand in het beursgebouw van Kopenhagen verwoest?
Beeld ANP / EPA
‘400 jaar aan Deense geschiedenis in vlammen opgegaan’: wat heeft de brand in het beursgebouw van Kopenhagen verwoest?
Beeld via REUTERS

Grote Hal

Ongeveer de helft van het gebouw moet als compleet verloren worden beschouwd, waaronder de Grote Hal. “Vierhonderd jaar aan Deense geschiedenis is in vlammen opgegaan”, aldus de Deense cultuurminister Jakob Engel-Schmidt, die zinspeelt op herbouw van de beurs. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Het gebouw stond in de steigers vanwege een renovatie. De steigers maakten het moeilijk om het vuur te bedwingen, aldus de brandweer.

Het interieur van het beursgebouw in Kopenhagen.Beeld via REUTERS

In het beursgebouw was onder meer de Kamer van Koophandel gevestigd. Het werd ook gebruikt voor gala-diners, concerten en conferenties. In de 17de eeuw telde het gebouw tientallen marktkramen. Schepen konden rechtstreeks aan het gebouw aanmeren voor het laden en lossen van goederen. Het werd ontworpen in Nederlandse renaissancestijl door twee Antwerpse architecten en bouwmeesters, Lorenz van Steenwinckel en Hans van Steenwinckel de Jonge.

De brand in Kopenhagen was vijf jaar en één dag na de brand in de Notre Dame in Parijs. In de Franse kathedraal gingen onder meer de middelste torenspits en het interieur in vlammen op. De Notre Dame wordt naar verwachting eind dit jaar weer heropend.