© RR

Middeleeuws spektakel in Berlaar loopt gruwelijk fout: man deels verlamd nadat hij zwaard in oog krijgt

Een zwaardvechter is ernstig gewond geraakt tijdens het middeleeuwse spektakel Quondam in Berlaar. De twintiger kreeg ondanks zijn harnas een zwaard in het oog. Het wapen drong ook verder door in het hoofd van de man, waardoor hij momenteel deels verlamd is.

BERT PROVOOST

Quondam was afgelopend weekend al voor het zevende jaar op rij het toneel voor een groots middeleeuws spektakel aan het kasteeldomein van ’t Hooghuys in Berlaar, een gemeente niet ver van Lier. Duizenden bezoekers konden er zich vergapen aan de kleurrijke re-enactors, mensen die historische gebeurtenissen naspelen. De geoefende ridders namen deel aan steekspelen, boogschietwedstrijden of zwaardgevechten. Bij die laatste spectaculaire discipline ging het mis.

Het niet-alledaagse ongeval vond zondag plaats, maar raakt nu pas bekend. Ooggetuigen zeggen dat het meteen duidelijk was dat de situatie ernstig was. “Tijdens het vechten viel de man neer en ging hij meteen in shock. De ambulance die op het evenement ter plaatse was, heeft hem gestabiliseerd tot de mugdienst er was en hij naar het ziekenhuis kon.”

Punten scoren

“Bij zo’n zwaardgevecht is het de bedoeling dat je punten scoort door bepaalde lichaamsdelen te raken”, schetst organisator Joël Dumont de omstandigheden. “Het gaat er uiteraard stevig aan toe, maar het is natuurlijk geen gevecht op leven en dood. De zwaardvechters zijn voor de veiligheid ingepakt in een zwaar harnas. Er is alleen een smal vizier om door te kijken.”

De twee vechters waren net aan de opwarming bezig toen een zwaard door het vizier in de ogen van de zwaardvechter ging. “Het slachtoffer zou naar voor gestapt zijn, terwijl de tegenstander het zwaard van onderuit schuin omhoog vast had”, aldus Dumont.

Re-enactors vechten met botte wapens, maar de impact van zo’n zwaard blijft groot. “Zijn oog werd geraakt, maar het zwaard is ook nog verder in het achterliggende weefsel van het hoofd doorgedrongen. Daardoor is er een hersenbloeding ontstaan.”

Het slachtoffer zou momenteel verlamd zijn aan een kant van het lichaam. De dokters wachten nu om te kijken hoe de situatie de komende dagen en weken evolueert en of er blijvende schade is. De toestand van de twintiger zou wel stabiel zijn.

Volgens Dumont hebben de zwaardvechters geen onverantwoorde dingen gedaan. “Het was gewoon brute pech. Zo’n vizier is heel smal en toch is het zwaard erdoor geraakt. De hoek was blijkbaar identiek. Je hebt volgens mij meer kans om de lotto te winnen, dan dat zoiets gebeurt. De tegenstander was er ook het hart van in. Ze kenden mekaar goed, het is een kleine wereld. Hem kan niets verweten worden. Dit is echt een ongelukkig en tragisch ongeval.”

Ruige sport

Zwaardvechten is uiteraard een ruige sport. Maar er vinden weinig zware ongevallen mee plaats, bevestigen verschillende mensen uit het wereldje. “Je weet dat er fysiek contact is. Maar door de goede bescherming en het toezicht van een scheidsrechter vinden doorgaans geen serieuze ongevallen plaats.”

De re-enactor was lid van de recent opgerichte zwaardvechtersgroep Den Yzeren Beer. Daar was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar.