Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Leko gelooft in klein mirakel en acht niets onmogelijk tegen Europese grootmacht Dortmund

►Coach Ivan Leko geeft de laatste richtlijnen tijdens een training in Dortmund. 'We zijn naar hier gekomen om een resultaat neer te zetten.'Beeld Photo News

Alles is anders. Het podium, de verwachtingen, zelfs de inzet. Club moét niet, het mag. Maar begin tegen Ivan Leko niet over genieten...

Het nieuwe format van de Champions League heeft zo zijn voordelen.

Als Vanaken straks zijn scheenbeschermers goed steekt, Wesley ter hoogte van zijn enkels wat tape aanbrengt en Leko een laatste keer zijn groep op scherp zet, kan Club al zegezeker zijn. Tenminste, als Diego Simeone in de vooravond doet wat van hem verwacht wordt. Bij winst van Atlético Madrid - aftrap om 18.55 uur - overwintert er toch al zeker één Belgische ploeg in de Europa League. AS Monaco heeft na de 0-4 in het Prinsdom niet genoeg aan een 3 op 6 om Club alsnog in te halen.

Hij was kwaad en ontgoocheld zaterdag. In shock zelfs. De 1-3-nederlaag tegen Zulte Waregem had hem in zijn fierheid geraakt. Laat staan het bedroevende niveau van zijn groep. Ivan Leko kán twaalf uur na een blamage niet overgaan tot de orde van de dag - daarvoor is hij te emotioneel. Leko leeft voetbal, waar sommige andere coaches het eerder als hun werk zien. Het neemt niet weg dat hij telkens weer recht veert. Uit op eerherstel, op revanche. In plaats van na een 6 op 21 weemoedig het hoofd te buigen.

‘Wij gaan de bus niet parkeren of speculeren en wachten op wat zij gaan doen. Je moet dúrven voetballen, met lef, energie en vertrouwen’
Ivan Leko, trainer Club Brugge

Borussia Dortmund komt in zekere zin niet ongelegen. Een andere competitie, weg uit die neerwaartse spiraal van de Jupiler Pro League. Een andere context ook. Club staat in Europa niet met de rug tegen de muur. Het charmeoffensief tegen Dortmund en Atlético ligt nog vers in ieders geheugen, net als de 4 op 6 tegen Monaco. Mission accomplished. Of toch zo goed als. Het is een kwestie van uren voor Club mathematisch zeker is van de derde plek. "Een goed resultaat uit Madrid is uiteraard welkom, maar genieten is voor ná de wedstrijd."

Opperste concentratie

Leko is geen bon vivant - het zou clashen met zijn ambities en veeleisendheid. Winst of verlies: elke dag weer eist hij opperste concentratie en scherpte van zijn spelersgroep. Waarom zou hij dan plots zeggen dat ze zich mogen amuseren, ook als blijkt dat de derde plek al een feit is? "We zijn naar hier gekomen om een resultaat neer te zetten."

Wie Leko kent, weet dat hij niet bluft. Gesterkt door de uitslagen van de voorbije week - Zwitserland dat de Duivels een 5-2-pandoering gaf en zíjn Real Madrid dat beschamend met 3-0 verloor in Eibar -, droomt Leko van het onmogelijke. "Nothing is impossible", meent hij evenwel. "Natuurlijk is Dortmund favoriet. Als we tien keer tegen elkaar zouden spelen, zullen zij acht of negen keer winnen. Maar waarom niet geloven dat we in deze wedstrijd voor een klein mirakel kunnen zorgen?"

Zijn overtuiging is kenmerkend.

Mentale weerbaarheid

Borussia Dortmund ligt niet wakker van Club Brugge. Op de afsluitende persconferentie van Leko daagde omzeggens geen Duitse journalist op - de lokale vragen waren navenant. Dat heb je met Europese grootmachten. Zo zelfverzekerd dat de tegenstander er niet toe doet. "Dortmund is een machine", beseft Leko. "Als je negen punten meer telt dan Bayern München, dan ben je in topvorm. Maar wij gaan de bus niet parkeren. Of speculeren en wachten op wat zij gaan doen. Je moet dúrven voetballen, met lef, energie en vertrouwen. Onze momenten pakken en verdedigend de focus houden. We weten wat we moeten doen. (grijnst) Al is dat natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan.”

Veel zal afhangen van de mentale weerbaarheid van zijn ploeg. Of zij de inzinking in eigen land effectief even van zich kunnen afzetten. "Simpel is dat niet", weet Leko. "Als de resultaten niet goed zijn, speelt dat een rol in het zelfvertrouwen van de spelers. Maar dit is de Champions League. De beste en mooiste competitie ter wereld."

Twee spelers die Club vanavond in het oog zal moeten houden: Axel Witsel (l.) en Marco Reus (r.) van Dortmund.Beeld Photo News

Het mag duidelijk zijn: de kampioenenmaker van Club heeft de dreun van afgelopen vrijdag inmiddels verteerd. De woede heeft plaatsgemaakt voor nieuwe energie. Best ook - je neemt vannacht liever niet de bus terug na een handvol tegengoals, wetende dat Standard zondag langskomt.

Je mag nog net voor de aftrap via LiveScore vernomen hebben dat Atlético Madrid met pakweg 1-0 heeft gewonnen van AS Monaco...