© BELGA

Meer agressie tegen VDAB-personeel, maar minder geweld op school

Het aantal gevallen van agressie tegen medewerkers van de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB zit in stijgende lijn. Terwijl het in 2015 nog om 65 meldingen ging, lag dat aantal in 2016 al op 90 en steeg het verder tot 109 vorig jaar. Dat kwam Vlaams Parlementslid Emily Talpe (Open Vld) te weten van minister van Werk Muyters (N-VA), zo schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen maandag. Volgens Muyters heeft de evolutie vooral te maken met een betere registratie.

Muyters benadrukt dat bij VDAB al maatregelen werden genomen om het personeel te beschermen. In lokalen waar werkzoekenden die zich niet aan hun plichten houden, verhoord worden, kwamen alarmknoppen, vluchtwegen en doorzichtige wanden. Het personeel werd getraind om overweg te kunnen met agressie. “Sinds 2015 heeft VDAB z’n personeel gesensibiliseerd om ook alledaagse agressie te registreren. In het algemeen wordt agressie nu meer gemeld”, aldus Muyters.

Intussen kan onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) betere cijfers voorleggen. Na een sterke stijging van het aantal arbeidsongevallen na agressie bij onderwijspersoneel, noteert het bevoegde agentschap Agodi nu een daling: van 81 gevallen in 2016 naar 59 in 2017. Dat is het op één na laagste cijfer sinds 2010. “Goed nieuws, maar omdat elk geval van agressie er één te veel is, blijven we inzetten op psychosociale begeleiding van schoolteams en vertrouwenspersonen”, aldus Crevits. “In 2018 worden opnieuw 80 vertrouwenspersonen opgeleid en er komt een nieuw decreet waarin kwaliteitsvolle leerlingenbegeleiding een erkenningsvoorwaarde voor elke school wordt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER