© Chris Van Rompaey

Drie nieuwe buren voor ruilwinkel Kinnebaba

Ruilwinkel Kinnebaba in Lier krijgt in het Heilige Geesthuis binnenkort gezelschap van een fietsbibliotheek, een harmonieorkest en werknemers van Werkmmaat. In het oudste deel van het gebouw moet het OCMW eerst nog wel enkele herstellingen uitvoeren.

chris van rompaey

Het kunstenaarsinitiatief Voorkamer verliet, wegens het wegvallen van Vlaamse subsidies, in het najaar van 2017 het Heilige Geesthuis, dat eigendom is van het OCMW. Sindsdien wordt de site enkel gebruikt door Ruilwinkel Kinnebaba en staat het merendeel van het gebouw dus leeg.

Het Heilige Geesthuis was sinds 1440 de zetel van de Lierse Tafel van de Heilige Geest, een stedelijke instelling voor armenzorg. De achtervleugel, bekend als tiendenschuur en gebouwd in 1616 in Brabantse gotische bak- en zandsteenstijl, paalt aan de Sint-Pietersvliet en deed dienst als opslagruimte. Deze vleugel is uniek in Vlaanderen, maar staat wel al jaren te verkommeren.

Het is in die tiendenschuur dat Ruilwinkel Kinnebaba ten vroegste in september een fietsbibliotheek opent. “Het initiatief gaat uit van de vrijwilligers van de ruilwinkel. Je kunt er tweedehandsfietsen huren voor kinderen tot 12 jaar. Voor herstellingen werkt de ruilwinkel samen met Fietspunt”, zegt OCMW-voorzitter Marleen Vanderpoorten (Open Vld).

“Voor het zover is, moeten we aan het volledige gebouw instandhoudingswerken uitvoeren. Zo moeten we loszittend metselwerk verstevigen of verwijderen, lekke daken herstellen en woekerende zwammen verwijderen.”

Opslagruimte

Koninklijke Harmonie Leo XIII kan het Heilige Geesthuis al op 1 april betrekken. “Wij huren de raadzaal en de andere lokalen op de eerste verdieping van het gebouw aan de straatzijde en dat is in behoorlijke staat”, zegt voorzitter Jef ’T Seyen. “Nu repeteren we nog in het Sint-Gummaruscollege, maar daar kampen we met te weinig opslagruimte voor onze instrumenten en onze 750 partituren. We zijn blij dat we het Heilige Geesthuis voor één jaar mogen huren, maar we hopen daar toch minstens drie jaar te blijven.”

Tot slot mag Werkmmaat op de benedenverdieping enkele lokalen in gebruik nemen als refter en omkleedruimte. “Stad en OCMW werken met Werkmmaat namelijk samen. Via een aantal sociale projecten biedt deze organisatie werkervarings- en vormingskansen aan de doelgroep van het OCMW. Bovendien zorgt Werkmmaat voor ondersteuning aan onze dienstencentra”, zegt Marleen Vanderpoorten.

Hoelang het OCMW het Heilige Geesthuis blijft verhuren, is momenteel koffiedik kijken. “Het hele gebouw, maar vooral de tiendenschuur, moet gerestaureerd worden. Daarvoor moeten we een subsidiedossier samenstellen en beslissen welke nieuwe bestemming we deze site geven. Het gebouw verkopen is niet onze eerste bedoeling. We geven het liefst een sociale bestemming”, zegt ­Vanderpoorten.