Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerkiezingen 2024

In het parlement wil Vlaams Belang alles weten over de oorlog in Oekraïne. PVDA hult zich in stilzwijgen

Een archiefbeeld uit de commissie Defensie.Beeld Tim Dirven

De oorlog in Oekraïne heeft defensie opnieuw bovenaan de politieke agenda geplaatst. Een analyse van de werkzaamheden in het federaal parlement de voorbije jaren leert een aantal opvallende lessen.

“Mijn analyse is niet beoordeeld door peerreviewers en is dus niet strikt wetenschappelijk”, wil Yf Reykers, defensiespecialist aan de Universiteit Maastricht, eerst even kwijt. “Het doel is vooral om inzicht te bieden in de gang van zaken in de commissie Defensie. Waar hebben de Vlaamse parlementsleden zich sinds eind 2020 mee beziggehouden?” Reykers baseert zich hiervoor op de mondelinge vragen aan bevoegd minister Ludivine Dedonder (PS).

De commissie Defensie is de voorbije jaren 56 keer bij elkaar gekomen. Er zijn in totaal 871 mondelinge vragen gesteld. N-VA – met commissievoorzitter Peter Buysrogge en Theo Francken – sluit de regeerperiode af op plaats één met liefst 324 vragen. Vlaams Belang (161 vragen) en Groen (131 vragen) vervolledigen het podium. Het groene eindtotaal wordt wel vertekend door het feit dat Groen en Ecolo een gezamenlijke fractie vormen. Reykers heeft hun vragen daarom samengeteld. Open Vld komt aan 91 vragen.

Cd&v

Dat de oppositie de dans leidt in de commissie Defensie is niet zo verwonderlijk. Dat gebeurt meestal. Wat wel opvalt – ook bij Reykers zelf – is de afwezigheid van cd&v. De christendemocraten hebben sinds 2020 slechts vijftien mondelinge vragen gesteld. “Weten ze bij cd&v überhaupt dat de commissie Defensie bestaat? Hendrik Bogaert nam er de honneurs waar, maar vulde die rol uiterst minimaal in”, zegt Reykers. “In een legislatuur waarin oorlog in Europa uitbreekt, is het beschamend dat je amper vragen stelt.”

Voormalig staatssecretaris Bogaert heeft eind vorig jaar aangekondigd dat hij met een nieuwe partij begint: Redelijk Rechts. Mogelijk heeft dat zijn bedrijvigheid voor cd&v beïnvloed. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Sammy Mahdi het thema defensie zou volgen. Hij werd bij de start van Vivaldi aangesteld als staatssecretaris voor Asiel en Migratie en werd later partijvoorzitter.

Oekraïne

In de commissie Defensie zijn de voorbije jaren een hele reeks onderwerpen behandeld. De aandacht voor de incidenten binnen het Belgisch leger was groot (101 vragen). Denk onder meer aan de zaak rond de geradicaliseerde korporaal Jürgen Conings, de grote brand op het militair oefenterrein in Brecht of het schandaal bij het 4de Bataljon Genie in Amay. Ook over de oorlog in Oekraïne en het investeringsplan voor het Belgisch leger werd logischerwijs vaak gediscussieerd (respectievelijk 79 en 73 vragen).

Lees ook

Van PVDA tot Vlaams Belang: wij lichten de programma’s voor u door

Reykers: “Vlaams Belang en N-VA stelden de meeste vragen over Oekraïne, maar dat zijn de absolute cijfers. Naar verhouding had vooral Vlaams Belang veel aandacht voor Oekraïne. Zeventien procent van het totale aantal vragen van de partij ging over de oorlog. Steven Creyelman (die onlangs in opspraak kwam wegens mogelijke betrokkenheid bij de Chinese spionagezaak van zijn broer Frank, JVH) was hierbij een prominente stem. Hij stelde – oh ironie – ook vragen over buitenlandse inmenging.”

Het onderzoek tegen voormalig VB’er Frank Creyelman loopt nog. Steven Creyelman zelf zal niet meer nationaal opkomen bij de komende verkiezingen.

Nog opvallend: PVDA-PTB stelde slechts één vraag over Oekraïne. De uiterst linkse partij van Raoul Hedebouw bleek de voorbije jaren vooral bezig met de NAVO. De zogeheten NAVO-norm werd consequent ter discussie gesteld. Als het van PVDA-PTB afhangt, stapt België straks uit het westerse militair bondgenootschap.