Woensdag vond op het terrein aan Ter Laken in Booischot een generale repetitie plaats voor de Victoryfeesten.© Dirk Vertommen

Nationale Strijdersbond van Booischot herdenkt bevrijding met Victoryfeesten: “Een interactieve geschiedenisles”

Booischot -

De Nationale Strijdersbond (NSB) van Booischot (Heist-op-den-Berg) viert van donderdag 9 tot en met zondag 12 mei de 80ste verjaardag van de bevrijding met de Victoryfeesten. Het hoogtepunt wordt een re-enactmentkamp met allerlei militaire bezienswaardigheden uit de tijd van toen.

Kristof Van Rompaey

Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat de geallieerden op 6 juni 1944 de landing in Normandië inzetten, bekend als Operatie Overlord. “Al bij de 75ste verjaardag in 2019 hadden we het idee om onze Victoryfeesten te organiseren, maar Covid stak toen stokken in de wielen”, zegt Wim Van den Bruel, secretaris van de NSB, afdeling Booischot. “Onze plannen werden niet afgeblazen, maar zijn verplaatst naar dit 80ste herdenkingsjaar.”

De repetitie van woensdag moet zorgen voor een vlekkeloos verloop van de eigenlijke herdenkingsplechtigheden.© Dirk Vertommen

Eind augustus 1944 was het einde van de bezetting van de regio in zicht. Op 3 september zagen Heistenaren Britse vliegtuigen overvliegen. Op 5 september verschenen de Britten met hun tanks in het straatbeeld. Ze bleven tot januari 1945 in de streek met kampementen op de Mechelbaan en Hof Ter Laken. In Booischot barstte de feestvreugde los op 15 juli 1945 met overwinningsfeesten, waaronder een stoet en een bal.

Soldatenleven

“Het hoogtepunt van onze Victoryfeesten wordt een re-enactmentkampement dat is opgetrokken aan Ter Laken, waar tachtig jaar geleden de Britse bevrijders gestationeerd waren”, legt Van den Bruel uit. “Re-enactment is een soort van interactieve geschiedenisles voor toeschouwers en deelnemers. In tegenstelling tot geschiedenisboeken of documentairefilms maak je zo live mee hoe het soldatenleven er in de Tweede Wereldoorlog uitgezien heeft.”

De Herseltse vereniging 82nd-101st US Airborne Division vzw – Belgium zorgt voor een kampement aan Ter laken.© Dirk Vertommen

NSB Booischot doet voor het kampement een beroep op de 82nd-101st US Airborne Division vzw – Belgium, een vereniging uit Herselt. Om de tijdsperiode weer tot leven te wekken, komen ze langs met originele voertuigen, wapens en velduitrusting van weleer. “Bezoekers zien Willys Jeeps, rupsvoertuigen, afweergeschut en allerlei andere bezienswaardigheden van dichtbij”, zegt Van den Bruel. “De deelnemers zijn ook gekleed in de klederdracht van toen.”

“Bezoekers zien Willys Jeeps, rupsvoertuigen, afweergeschut en allerlei andere bezienswaardigheden van dichtbij. De deelnemers zijn ook gekleed in de klederdracht van toen”

Wim Van den Bruel

Secretaris van de NSB, afdeling Booischot

De aftrap van de Victoryfeesten vindt donderdag om 15 uur plaats met een optreden van de Red Hackle Pipe Band, gevolgd door een officieel gedeelte, inclusief een vlaggengroet, de overdracht van de vlag van de Heistse werkweigeraars en een herdenkingsmoment bij het monument van de gesneuvelden aan de kerk.

Belang van vrede

 “Op vrijdagavond is er vanaf 20 uur een bevrijdingsbal in de parochiezaal met muziek van The Music Line. De toegang is gratis. De zaal krijgt een speciale aankleding die de sfeer van die tijd terugbrengt”, zegt Van den Bruel. “Op zondag begint de dag met een eucharistieviering opgeluisterd door het koor Famos. Nadien volgt een ‘gamellendiner’ met echte soldatenkost. We ronden het weekend af met een vlaggengroet om 17 uur.”

Er komen tal van originele voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog naar het terrein.© Dirk Vertommen

Met de Victoryfeesten wil NSB Booischot de sfeer en de vreugde van de bevrijding weer oproepen. Ze vestigen daarbij speciale aandacht op het belang van vrede. Het kampement aan Ter Laken is vrij te bezoeken van donderdag 16 uur tot zondag 17 uur. Afhankelijk van het weer zijn er ritjes met militaire voertuigen. Vrijdag, zaterdag en zondag zijn er ook tekeningen van de kinderen van de lokale lagere school te zien rond het thema ‘oorlog en vrede’. Op zondag worden de prijzen van de tekenwedstrijd uitgereikt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners