Anouck Focquier tijdens een lezing bij haar thuis.© Stad Antwerpen

Anouck vertelt tijdens Open Huizen-weekend over haar verzetsfamilie die in de Antwerpse haven saboteerde

Merksem -

Als eerste van haar gezin spreekt Anouck openlijk over haar verzetsfamilie. In het ouderlijke huis vertelt ze hun verhaal op zaterdag 4 mei om 14 uur. Dit verhaal is een onderdeel van het Antwerpen herdenkt weekend.

In het Open Huizen weekend, op zaterdag 4 en zondag 5 mei, worden naar jaarlijkse gewoonte verhalen opgerakeld van stadgenoten uit de Tweede Wereldoorlog. In zes districten kan je een reis door de tijd maken. Ook in Merksem duik je in een stukje geschiedenis.

In Meereigen 34 vertelt Anouck Focquier het verhaal van haar verzetsfamilie. In dit huis woonde haar overgrootvader Frans, haar overgrootoom Louis en grootvader Victor. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloten ze zich allemaal aan bij het verzet. Ze werden naar het Fort van Breendonk gebracht in afwachting van hun deportatie naar het concentratiekamp. Enkel haar grootvader Victor overleefde de kampen.

Haar familie waren scheepsherstellers en hielpen het Onafhankelijkheidsfront aan de hand van sabotage in de haven van Antwerpen.

Anouck is de eerste die het verhaal van haar verzetsfamilie vertelt. Het was niet ongewoon dat haar familie daar in alle talen over zweeg. Ze vertelt het verhaal op zaterdag 4 mei om 14 uur. (mdcl)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners