© Facebook Lummen

Lummense Onze Lieve Vrouwebeuk is boom het jaar

De Onze Lieve Vrouwebeuk, die in Lummen staat, is verkozen tot de boom van het jaar. Dat bevestigt initiatiefnemer European Landowners Organization (ELO). De beuk kan ook European Tree of the Year worden.

belga

De boom in Lummen kreeg 3.595 stemmen. Dat zijn er 800 meer dan de plataan van Wippelgem in Oost-Vlaanderen. Andere genomineerden waren de Rode Beuk van Beerse (Antwerpen), de Joséphine Eik in Brussel, de plataan van Kwabeek (Vlaams-Brabant) en de Caesarsboom van Lo-Reninge (West-Vlaanderen).

De rode Onze Lieve Vrouwebeuk is 26 meter hoog en heeft een stamomtrek van bijna 4,5 meter. Met zijn 150 jaar is hij niet bijzonder oud, maar hij valt vooral op door zijn indrukwekkende wortels. Er werden vroeger theaterstukken gespeeld en missen voorgedragen.

De genomineerde bomen zijn “niet per definitie de grootste, oudste of mooiste bomen, maar vooral de bomen met een verhaal. Dus ook het belang van de boom voor zijn omgeving en de maatschappij en zijn geschiedenis waren belangrijk voor de beoordeling”, meldt ELO op haar website.

Lummen gaat de overwinning vieren met een ceremonie aan de beuk. Die zal eind deze maand, begin november plaatsvinden. Vanaf januari neemt de Onze Lieve Vrouwebeuk het op tegen andere landen in de European Tree of the Year-wedstrijd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer