© BELGA

Lokeren omarmt ‘nieuwe Vanaken’

Amine Benchaib (19) versierde zaterdag tegen Charleroi zijn eerste basisplaats in de competitie en dirigeerde Lokeren naar een sterk eerste halfuur, met een vroege openingstreffer van De Ridder. Nadien vergat Lokeren te voetballen en maakte invaller Benavente gelijk.

who, ppl

Lokeren schoot tegen Charleroi als een wervelwind uit de startblokken. Steve De Ridder verschalkte Penneteau na een afgeweken voorzet van Söder. Droomstart voor de thuisploeg en wat een verschil met vorige week.

Maar de thuisploeg kon het goede spel niet vasthouden en liet zich in slaap wiegen. Na de rust krulde invaller Benavente de gelijkmaker prinsheerlijk binnen na een subtiel hakje van Baby. Zo blijft Lokeren in eigen huis in de reguliere competitie wel al voor de dertiende keer op rij ongeslagen tegen Charleroi.

Eén man in het bijzonder speelde zich in de harten van de thuisaanhang: Amine Benchaib. Onthoud die naam. “Een jongen met toekomst”, gooit ploegmaat De Ridder een bloemetje. Tom De Sutter deed er een schepje bovenop: “Ik wil hem niet te veel druk opleggen, maar houd hem in de gaten.”

© Photo News

Het Lokerse jeugdproduct dirigeerde de Waaslanders voor rust naar een verdiende voorsprong. De balvaardige middenvelder speelde met lef en bravoure en liet flitsen van zijn talent zien: goede vista, snelle voetjes en rustig aan de bal. Het leek alsof hij al jaren meedraaide.

Niet dus, het was zijn eerste basisplaats in de competitie. Een beloning voor de sterke prestaties van de voorbije weken. “Een droom die werkelijkheid wordt”, straalde Benchaib. “Ik probeer altijd met lef te spelen en eis zo veel mogelijk ballen op. Ik heb ervan genoten, al rekende ik wel op een overwinning.”

Neen, een groot prater is hij (nog) niet. De Belgische Marokkaan laat voorlopig zijn voeten spreken. Een Zidane-beweging hier, een meesterlijk doorsteekballetje daar. Na dik tien minuten had hij dé kans om de voorsprong te verdubbelen. Als een volleerd zaalvoetballer zette hij Dessoleil kinderlijk in de wind, zijn puntertje zeilde voorlangs.

Voetjes op de grond

Na rust zakte de nieuwe smaakmaker samen met de hele ploeg weg. Peter Maes krijgt de taak deze ruwe diamant verder te slijpen, al houdt hij hem met de voetjes op de grond. “Eén zwaluw maakt de lente niet”, onderstreept de trainer. “We zullen hem rustig moeten brengen, maar op termijn wordt hij een vaste waarde op die positie. Amine is een type speler die anderen beter laat voetballen, zoals Ivan Leko en Hans Vanaken. Een speler voor wie de mensen naar het stadion komen.”

Benieuwd of Benchaib morgen op KV Mechelen weer in de basis staat.