Op lange termijn wordt de groeiende vraag onderzocht, “maar op korte termijn zorgen we vooral voor extra plaatsen”, zegt minister Weyts.© BELGA

Groen licht voor 300 extra plaatsen in buitengewoon onderwijs

De Vlaamse regering geeft groen licht voor twee nieuwe scholen buitengewoon onderwijs en extra aanbod in acht scholen. Zo komen er opnieuw zowat 300 extra schoolbanken bij voor kinderen met een autismespectrumstoornis, een gedragsstoornis, een emotionele stoornis, een verstandelijke beperking, een auditieve beperking of een spraak- of taalstoornis, meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Bron: BELGA

De extra capaciteit komt bovenop de ongeveer 8.000 extra plaatsen die deze regeerperiode al gecreëerd werden in het buitengewoon onderwijs. In totaal zijn er nu 55.000 plaatsen.

Weyts voerde ook een capaciteitsmonitor in voor buitengewoon onderwijs en een afzonderlijk capaciteitsbudget. Het werd voor scholen gemakkelijker om extra aanbod te creëren en scholen die bijkomende plaatsen aanbieden krijgen versneld extra middelen. Sinds kort trekt Weyts elk jaar extra budget uit, zodat scholen zelfs al kunnen opstarten zonder dat ze eerst moeten wachten op groen licht van de Vlaamse regering.

“We blijven alles uit de kast halen om te zorgen voor extra schoolbanken voor kinderen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Het aanbod is al fors gestegen, maar we merken dat de vraag nog sneller stijgt. Op lange termijn brengen we de oorzaken van die spectaculaire stijging in kaart, maar op korte termijn zorgen we vooral voor extra plaatsen. In bestaande scholen én in nieuwe scholen.”

Nieuwe scholen in Ronse en De Haan

Concreet komt er in Ronse een nieuwe buitengewone basisschool voor kinderen met een gedragsstoornis of een emotionele stoornis en in De Haan een nieuwe school buitengewoon secundair onderwijs voor jongeren met een autismespectrumstoornis. Bestaande scholen buitengewoon onderwijs in Heverlee, Brussel, Beerse, Sint-Truiden, Ieper, Torhout, Roeselare en Kortrijk breiden hun aanbod uit om ook andere kwetsbare leerlingen te kunnen verwelkomen. Er komen zo extra schoolbanken bij voor kinderen en jongeren met een auditieve beperking, een spraak- of taalstoornis, een verstandelijke beperking, een emotionele of een gedragsstoornis of een autismespectrumstoornis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer