Weduwe Erik De Vlaeminck wilde Karl Vannieuwkerke en Roland Liboton voor de rechter slepen

© Photo News

Al wie de naam en faam van haar overleden echtgenoot Erik De Vlaeminck in vraag stelt, krijgt met Marina Swyn­gedauw te doen. Dat weten ook sportpresentator Karl Vannieuwkerke en ex-veldrijder Roland Liboton.

Yves Barbieux en Mark Maes

Het draait allemaal rond een uitzending van Extra Time cross van 26 januari 2017 waarin Sven Nys was uitgenodigd. “Hij had een artikel bij waarin Liboton een en ander uit de doeken deed over doping­gebruik in het veldrijden”, zegt Karl Vannieuwkerke. “Ik polste of Nys meer over het onderwerp kwijt wou. Toen niet duidelijk werd waarover het ging heb ik deze woorden uitgesproken (tegen presentator Ruben Van Gucht): ‘Als je A zegt moet je B zeggen, Ruben!’ Omdat ik vind dat de kijker recht heeft om te weten waarover het gaat. Voor de rest heb ik geen enkel waardeoordeel over de uitspraken in bewust artikel gedaan. Laat staan dat ik lasterlijk over Erik De Vlaeminck zou hebben gesproken.”

“Over dit fragment werd ik in de loop van 2017 effectief ondervraagd door de recherche in Koekelare. Omdat het een klacht met burgerlijke partijstelling betreft, kon de recherche niet anders dan mij op te roepen. Dat verhoor heeft ook niet langer dan tien minuten geduurd. Men heeft mij het fragment getoond en gevraagd of ik daar nog iets over te zeggen had!”

Het bewuste artikel is een interview uit 2017 met gewezen veldrijder Roland Liboton. Daarin wordt hem gevraagd wie de beste veldrijder aller tijden was. Niet alleen vond Liboton dat hem die eer te beurt viel, hij liet ook uitschijnen dat Erik De Vlaeminck niet koosjer was toen hij in 1970 en 1971 de wereldtitel binnenhaalde.

Nooit betrapt

Het artikel is Marina Swyngedauw al langer een doorn in het oog. “Er waren toen ook al dopingcontroles en Erik werd op die wedstrijden nergens van beschuldigd, laat staan betrapt”, antwoordt zijn weduwe daar steevast op. Het zit Swyngedauw vooral hoog dat haar overleden kampioen zich niet meer kan verdedigen. “Het is niet omdat Erik er niet meer is dat je zomaar van alles en nog wat over hem kan zeggen en schrijven.” Dat was ook de reden waarom ze het interview vorig jaar al bij de Raad voor de Journalistiek aan de kaak stelde. Zonder succes.

Dat het artikel op tv opnieuw werd aangehaald, pikt Swyngedauw niet. Zij dagvaarde zowel sportjournalist Karl Vannieuwkerke als veldrijder ­Roland Liboton. “Mijn cliënte heeft een klacht ingediend bij een ­onderzoeksrechter voor het besmetten van de nalatenschap van haar overleden echtgenoot”, bevestigt haar ­advocate Els Leenknecht. “Zowel in persartikels als op tv worden kwetsende zaken over Erik De Vlaeminck geschreven en gezegd, terwijl de betrokkene zich onmogelijk kan ver­dedigen. Dat wil mijn cliënte niet zonder meer laten begaan. Wij zullen ons ook burgerlijke partij stellen.”

Vannieuwkerke buiten vervolging gesteld

Vannieuwkerke werd vorig jaar november al buiten vervolging gesteld. Tot dinsdagochtend was hij daar evenwel niet van op de hoogte gebracht, meldt de VRT.

Liboton van zijn kant verkoos gisteren helemaal niet op zijn dagvaarding te reageren.

© vrt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen