Inbrekers plunderen voorraad sigaretten in supermarkt, werkmateriaal om gaten te slaan vonden ze vreemd genoeg ter plaatse

© bfs

Inbrekers hebben tijdens de nacht van zaterdag op zondag een gat gemaakt in de muur én het dak van warenhuis Smatch in de Amand De Vosstraat in Eksaarde. Ze gingen aan de haal met de volledige voorraad sigaretten. Een poging om ook de kluis te kraken, mislukte.

Bert Foubert

Op de bewakingsbeelden van Smatch waren alleen maar een paar vage schimmen te zien rond het tijdstip van de inbraak. In de supermarkt zelf waren de sporen van de daders jammer genoeg veel duidelijker.

Op twee verschillende plaatsen bleek er een gat te zijn gemaakt. Het eerste hadden de inbrekers gemaakt door via een dakkoepel binnen te dringen in een aanpalend magazijn, waar ze een grote opening sloegen in de gemeenschappelijke muur. Het werkmateriaal daarvoor hadden ze in de loods zelf gevonden.

Grote ravage

De tweede toegang werd gemaakt via een vals plafond van het warenhuis zelf. Langs die weg kwamen de daders rechtstreeks in de kantoren terecht. Daar probeerden ze om de kluis open te maken, maar dat mislukte. “Heel onze voorraad sigaretten is gestolen”, stelde men bij Smatch vast. “De totale omvang van de buit is voorlopig nog onbekend. Maar dat die niet gering is, is nu al duidelijk. Ook de ravage in onze zaak is groot.”

Waarom de inbrekers twee gaten maakten, is nog onduidelijk. Wat wel vaststaat, is dat de daders zeer goed wisten waarmee ze bezig waren. “Alle alarmsystemen werden uitgeschakeld”, bevestigt de lokale politie van Lokeren. “Het onderzoek is volop aan de gang.”

Slijpschijf

Het is ook opmerkelijk dat de dieven om het gat in de gemeenschappelijke muur te maken werkmateriaal gebruikten dat ze in het aanpalende magazijn vonden. Het ging onder meer om een slijpschijf waarmee een metalen kast werd uitgebroken die de doorgang versperde. Hoe de dieven wisten dat ze daar al hun werkmateriaal konden vinden, blijft voorlopig een raadsel.

Voor Smatch was het de eerste keer dat ze te maken kregen met een inbraak. In de straat waar de winkel gevestigd is, zijn momenteel werken aan de gang. Daardoor is het verkeer er uiterst beperkt. Die rust heeft ongetwijfeld ook in de kaart gespeeld van de inbrekers.