Gentse wandelbusjes zijn na drie weken een succes, maar deze mensen mogen niet meer opstappen

© DVH

De chauffeurs van de wandelbusjes die nu al drie weken door de stad rijden, weigeren voortaan studenten die de karretjes gebruiken als rijdende cafés. “Het zijn geen fuifzalen”, zegt mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen). Met toeristen die de elektrische busjes ‘misbruiken’, heeft hij geen probleem.

Jan Claeys

Sinds de invoering van het circulatieplan is het voetgangersgebied een pak groter geworden. Dat was slecht nieuws voor mensen die minder goed ter been zijn, maar hen kwam het stadsbestuur begin deze maand tegemoet met gratis elektrische wandelbusjes. Die volgen een vast parcours door de stad, langs onder meer de Kouter, het oude justitiepaleis, de Korenmarkt, het belfort, Sint-Jacobs en het Patershol.

© dvh

Wie wil meerijden, moet de busjes gewoon doen stoppen. En hopen dat er plaats is, want ze zijn een succes. Sinds de invoering hebben al zowat 5.000 mensen plaatsgenomen in een van de busjes. Of die allemaal minder mobiel zijn? De Gentenaar had het gevoel van niet en deed afgelopen weekend de test.

“Buggy niet mee”

“Ik ben een dagje in Gent met de kinderen”, zegt Rebecca Durnez (41) uit Nevele. Esmée (8) en Jules (5) hebben al een paar kilometer in de benen. “Ze werden moe en ik heb de buggy niet mee.” Dus nemen ze de wandelbus van de Korenmarkt richting De Krook.

Een paar honderd meter verder wordt hun plaats ingenomen door het Limburgse echtpaar Paul en Carine Habex. “Onze dochter is betrokken bij een film die gisteren in première ging op het filmfestival. We hebben er meteen een weekendje Gent van gemaakt.” Alles aan hun lichamen werkt nog goed, dank u. “Maar we wilden eventjes zitten, dus stapten we in het busje.”

Nieuwe heup

Het Nederlandse koppel Peter en Ria Vossepoel, op bezoek bij hun zoon die in Gent woont, heeft wél een goede reden om de wandelbus te gebruiken. “Binnenkort krijg ik een nieuwe heup”, zegt Ria. “Korte eindjes lukken nog maar een hele dag in de stad slenteren, dat kan mijn lichaam voorlopig niet aan.” De twee laten zich van de Korenmarkt voeren naar de Engelse boekhandel op de Ajuinlei.

© DVH

“Ik schat dat iets meer dan de helft van mijn passagiers toeristen zijn”, zegt chauffeur Anneke Diependaele. Zij zette haar kapsalon stop om een job te zoeken waarbij ze nog meer sociaal contact had. “Ik probeer een beetje plezier te maken en de mensen wegwijs te maken in de stad.”

Bierblikjes

Dat toeristen de busjes nemen, vindt mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) geen probleem. “Ze zijn er voor mensen die minder mobiel zijn. Maar we moeten daar niet te strikt in zijn.” Dat de uitbater van de busjes studenten weigert, snapt hij wel. “Het zijn geen fuifzalen. Het is niet oké als die gasten bierblikjes kopen in de supermarkt om die leeg te drinken tijdens een ritje door de stad.”

© DVH

Volgens Xavier Vandendriessche van Heyerick, het bedrijf uit Zulte dat de wandelbusjes uitbaat, was de situatie met de studenten onhoudbaar. “Ze hadden geen respect. Ze stapten op en af als zij het goed vonden. Dus zijn ze niet langer welkom.”

Voor de duidelijkheid: een student met een been in het gips is uiteraard wel nog welkom.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen