Zuckerbergs ‘sorry’ kan Europarlement niet bekoren

Nieuws
Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft in het Europees Parlement in Brussel ‘I am sorry’ gezegd voor het misbruik van persoonlijke gegevens van Facebook-gebruikers in de EU. Toch heerst er onvrede na het gesprek.
anp
woensdag 23 mei 2018 om 03:00

Brussel

Zuckerberg zei dat Facebook onvoldoende verantwoordelijkheid heeft genomen rond gebruikersdata, nepnieuws en buitenlandse beïnvloeding van verkiezingen. Hij wees erop dat het bedrijf maatregelen heeft genomen omdat er wereldwijd de komende achttien maanden belangrijke verkiezingen worden gehouden, waaronder in de VS en de EU. Bij het schandaal met Cambridge Analytica, dat de profielen van miljoenen gebruikers in handen kreeg, zijn privégegevens gebruikt voor de verkiezingscampagne van Donald Trump.

inhoudsloos

Veel vragen die fracties in het Europees Parlement stelden aan de Facebook-topman bleven dinsdag onbeantwoord. Door de gespreksopzet en de beperkte tijd kwam er op tientallen vragen geen reactie. En veel van zijn antwoorden waren inhoudsloos, zei de rapporteur voor databescherming, Philippe Lamberts.

Kati Piri (PvdA) zei dat Zuckerberg kwam met ‘ingestudeerde beloftes’, maar geen enkele garantie gaf dat de situatie beter wordt. ‘Een simpel ‘sorry’ is volgens haar niet genoeg. Lambert Van Nistelrooij (CDA) vestigt zijn hoop op de nieuwe Europese privacywetgeving. ‘Anders zouden we het nakijken hebben.’ De liberaal Guy Verhofstadt zei een ‘brave new world’ te vrezen waarin tienduizenden Facebook-medewerkers beslissen over wat nepnieuws is en wat niet. ‘Dat is een publieke taak.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.