Met een hoogtewerker werd tot in de nok van de daken geklommen om de moeilijkst bereikbare plaatsen onder handen te nemen.© rr

Vrijwilligers wijkraad Noeveren renoveren daken van klampovens ’t Geleeg

Boom -

Vrijwilligers van de wijkraad Noeveren hebben de handen uit de mouwen gestoken om de daken van de klampovens van steenbakkerijmuseum ’t Geleeg een keer grondig onder handen te nemen. Een vorige renovatie dateerde van twintig jaar geleden.

“In 2004-2005 werden de daken nog grondig gerenoveerd, maar zo dicht bij de Rupel zien de daken erg af van de weersomstandigheden”, vertelt Walter Schoeters van ’t Geleeg. “De wind heeft vrij spel en de oude originele pannen en nokken hebben ook een houdbaarheidsdatum. Ik ben even mee naar boven geweest om enkele pannen te vervangen, al blijf ik liever met beide voeten op de grond”, lacht hij. “Respect voor de medewerkers van de wijkraad.”

“De klus was geen sinecure, want vooral de bovenste pannen en nokken hebben het zwaar te verduren gehad”, beaamt Luc Zaman van de wijkraad. “Gelukkig hebben we verschillende ervaren mensen die, naast kennis van zaken, geen hoogtevrees hebben. Op kosten van de wijkraad huurden we een hoogtewerker om tot aan de nokken te geraken. Op die manier konden we op een aantal moeilijk bereikbare plekken de kapotte dakpannen vervangen en de goten proper maken.”

Kapotte dakpannen werden vervangen.© rr

Frans Vercauteren, voorzitter van de wijkraad, licht het engagement toe. “Wij maken geregeld gebruik van de ovens van ’t Geleeg, onder meer voor Noeverrock en de Halloweentocht. Daarom dragen we graag ons steentje bij en trachten we met de opbrengst van het festival iets terug te doen voor het museum. Zo is het een win-win voor beiden. Dat doen we trouwens ook voor het andere museum, Brik Boom.”

“Wij zijn de wijkraad er enorm dankbaar voor”, zegt Pierre Van Haute, medewerker van ’t Geleeg. “Onze medewerkers worden allemaal een dagje ouder en werkgestraften hebben we niet meer ter beschikking, dus het is roeien met de riemen die we hebben. Op deze manier hopen we dat het erfgoed nog jaren in stand kan worden gehouden.”

(bar)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners