Jorg Van Daele in zijn New Jorg Gallery reist naar Caïro© Stijn de Koning

Kalmthoutse beeldhouwer even curator in Nationaal Museum Egypte

Kalmthout -

De Kalmthoutse beeldhouwer Jorg Van Daele (58) reist als curator naar het Nationaal Museum van Caïro in Egypte. Hij leidt er een tentoonstelling met alleen kunstwerken van vrouwen. “Er heerst nog steeds ongelijkheid en dat willen we aankaarten”, zegt Jorg Van Daele.

“Voor mij is het al de derde keer dat ik curator mag zijn in het ‘National Museum of Egyptian Civilization’ in de Egyptische hoofdstad Caïro, maar ik ben toch telkens vereerd als ik die vraag krijg”, vertelt Jorg Van Daele.” 

Alleen vrouwen

“Voor de tweede keer ben ik nu curator van de expo ‘Empower Her Art Forum’ (EHAF). Het bijzondere aan deze tentoonstelling die ik mee in goede banen leid, is dat het over kunstwerken gaat van 150 vrouwen uit 44 landen. Hiermee willen we aandacht besteden aan de ongelijkheid die wereldwijd nog steeds bestaat tussen mannen en vrouwen. De expo toont de kracht en de creativiteit van deze internationale vrouwelijke kunstenaars.”

“Zelf contacteerde ik ook vrouwen uit verschillende landen die in Egypte uitkomen voor New Jorg Gallery. Het gaat om Savanne (Ann Devos), Kathleen Vanderweeën, Laura Lang, Stephanie Gildemyn, Gudrun Hoes, Hildegard Penne en Jill Mens uit België, maar ook om de Spaanse Inma Fierro, Mathilde Lâm (Vietnam), Laura Leonidovna Svirskaya (Letland), de Italiaanse Mara Amara, Zhanhong Liao (China) en Shereen Elbaroudi uit Egypte.”

De affiche van de expo in Egypte.© IF

Zangeres Laïs

Jorunn Bauweraerts, zangeres van onder meer Laïs, reist mee naar Caïro. Zij zal de muziek verzorgen tijdens de galareceptie op de openingsavond van ‘Empower Her Art Forum’. Daar verwachten we veel genodigden zoals de Egyptische ministers van Cultuur en Sociale Zaken, de Belgische ambassadeur, een delegatie van de Verenigde Naties,…”, besluit de Kalmthoutse beeldhouwer Jorg Van Daele. (SDK)

Jorunn Bauweraerts en Jorg Van Daele reizen samen naar Egypte.© IF

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners