Luister naar

Toetsingscommissie: 'Arts die euthanasie toepaste op wilsonbekwame vrouw handelde zorgvuldig'

Nieuws
Mits de arts zorgvuldig handelt, mag er euthanasie worden toegepast op patiënten die wilsonbekwaam zijn. Dat blijkt uit een nieuw oordeel van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie, over de situatie van een alzheimerpatiënte.
Eymeke Verhoeven Eymeke Verhoeven
zaterdag 20 oktober 2018 om 21:10

Den Haag

De arts die euthanasie verleende aan deze dementerende vrouw van in de zestig, deed dat – ondanks haar onvermogen aan te geven of zij dat wilde – zorgvuldig. Dat is het oordeel van de toetsingscommissies. Voorafgaand aan de levensbeëindiging diende de arts een slaapmiddel in tabletvorm toe om haar rustig te houden.

Vorig jaar nog oordeelde de commissie in een soortgelijke situatie juist dat de dienstdoende arts onzorgvuldig handelde. Die casus werd bekend als de ‘koffie-euthanasie’, omdat de patiënte haar slaapmiddel in een kopje koffie kreeg. Ondanks de sedatie maakte de dementerende vrouw tijdens het inbrengen van het infuus bewegingen om overeind te komen. Volgens de oordelende commissie had de arts de euthanasie moeten stoppen. De tuchtrechter zei er afgelopen zomer over: ‘Ook demente patiënten houden het recht om alsnog euthanasie te weigeren.’

tegenstribbelen

Hoewel het volgens de Euthanasiewet is toegestaan euthanasie uit te voeren bij gevorderde dementie, gebeurt dat zelden. Een van de zorgvuldigheidseisen in die wet schrijft voor dat de arts ervan overtuigd moet zijn dat het euthanasieverzoek ‘vrijwillig en weloverwogen’ is. Demente patiënten die eerder een wilsverklaring hebben opgesteld, herinneren zich de strekking daarvan vaak niet meer of verzetten zich.

Ethicus Theo Boer, die zelf enkele jaren lid was van een Regionale Toetsingscommissie Euthanasie, noemt het opmerkelijk dat de nieuwe casus het oordeel ‘zorgvuldig’ krijgt, terwijl het Openbaar Ministerie nog bezig is met het strafrechtelijk onderzoek naar de ‘koffie-euthanasie’. ‘Ik had verwacht dat ze in afwachting daarvan even pas op de plaats zouden maken. Het OM kan zich nu niet meer buigen over deze nieuwe casus, omdat het dossier na het oordeel ‘zorgvuldig’ dichtgaat.’ Boer ziet wel verschillen tussen de twee situaties. ‘In tegenstelling tot de casus met het kopje koffie was hierbij sprake van een heel duidelijke wilsverklaring.’ De tweede afwijking is de dosering van het slaapmiddel. ‘Die was in dit nieuwe geval sterk verhoogd, waardoor de patiënte op het moment van levensbeëindiging helemaal niet meer aanspreekbaar was.’ De motivatie daarvoor vindt Boer merkwaardig: om te voorkomen dat de vrouw zichzelf zou verwonden bij het inbrengen van de infuusnaald. ‘Het tegenstribbelen bij het kopje koffie wordt niet meer genoemd; de vrouw in de nieuwe casus kreeg geen gelegenheid zich te verzetten.’

groot probleem

Volgens het commissieverslag stelde de patiënte ongeveer vijf jaar voor het overlijden een schriftelijke wilsverklaring op, die zij door de jaren heen steeds uitvoerig met haar arts besprak en actualiseerde. Uiteindelijk herkende de vrouw niemand meer en werd ze volledig afhankelijk van hulp. Haar toestand wordt in het rapport omschreven als paniekerig. De arts concludeerde dat het lijden voor de patiënte ‘ondraaglijk en naar heersend medisch inzicht uitzichtloos was’.

‘Het grote probleem van euthanasie bij dementie’, zegt Boer, ‘is dat het heel moeilijk te bepalen is wanneer iemand ondraaglijk lijdt. Soms kent iemand opeens weer gelukkiger momenten.’ Boer denkt dat de casus nieuwe discussies zal oproepen. ‘Het lijkt er nu op dat als je een ernstig lijdende patiënt met een wilsverklaring maar genoeg slaapmiddel geeft, euthanasie geen probleem is. Terwijl volgens mij de meerderheid van de Nederlandse artsen van mening is dat je euthanasie gewoon niet moet toepassen op patiënten die niet meer weten wat er gaande is.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Veel Nederlanders sluiten een reisverzekering af omdat ze bij problemen in het buitenland iemand kunnen bellen die ze verder helpt. Maar zo'n verzekering vergoedt nogal eens minder dan mensen denken.

Is die reisverzekering nou echt nodig? 'Grote kans dat je voor telefoon niks terugkrijgt'

Nederlanders reizen ook deze zomer weer de hele wereld over. Wanneer is het nuttig om een reisverzekering af te sluiten, en wanneer kun je ook prima zonder?

Protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De demonstranten protesteren uit solidariteit met pro-Palestijnse studenten die bij eerdere protesten bij de Roeterseilandcampus en het Binnengasthuisterrein door de politie werden verwijderd.

ME opnieuw paraat nu universitaire protesten zich naast Israël ook tegen het politiegeweld richten

Na dagen van pro-Palestijnse betogingen richten de protesten zich nu tegen het politiegeweld. Ruim dertig demonstranten zaten donderdagavond nog vast. Enkelen van hen worden berecht. De ME was opnieuw paraat.

Het 'Cruiseschip' in Groningen. In het kantoorgebouw zijn de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en De Belastingdienst gevestigd.

Overheid haalt oud beleid van stal en gaat eigen kantoren beter over het land verdelen

Na een pauze van enkele decennia gaat de rijksoverheid weer actief werken aan een betere spreiding van de eigen kantoren over het land. Het kabinet hoopt daarmee bij te dragen aan de werkgelegenheid buiten de Randstad.

Een op de vier jongeren heeft tegenwoordig schulden, blijkt uit onderzoek in opdracht van deurwaardersorganisatie Flanderijn. 'Jongeren in onze maatschappij worden continu verleid om geld uit te geven.'

Gemeente streept schuld van jongeren weg bij 'goed gedrag': 'Soms kan wandelen al goed zijn'

Hoe is het groeiend aantal jongeren met schulden terug te dringen? In Amersfoort lost de gemeente een deel van hun schuld af wanneer ze bijvoorbeeld hun opleiding weer oppakken.

Bezetters bij het UvA-terrein gooien met spullen naar de politie, meldt een verslaggever van het ANP.

De politie is met geweld overgegaan tot het opheffen van de blokkade bij het UvA-terrein

Meerdere demonstranten die het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam blokkeerden, worden opgepakt en afgevoerd door de ME.

De Kanters broer overleed aan kanker. Op het moment dat je hem nog noemt, of bij wijze van spreken een stoel voor hem aan tafel hebt staan, dan is hij er nog.'

Toen Wanda de Kanter rookte, droomde ze dat ze longkanker kreeg. Nu is ze een gevreesde anti-tabaksactivist

De supermarkt mag vanaf 1 juli geen sigaretten meer verkopen. Een overwinning, maar de tabaksindustrie wint ook terrein, ziet longarts Wanda de Kanter. 'Ik heb als arts honderden mensen met longkanker begeleid tot de dood.'