Antwerpse politica eist via kort geding tegen TikTok dat ze video’s opnieuw mag promoten

Liselotte Dupont, een advocate die op de tweede plaats staat van de Antwerpse Kamerlijst van Open VLD, heeft een kort geding aangespannen tegen de sociale media-app TikTok. Ze mag haar filmpjes sinds kort niet meer promoten en eist de opheffing van die maatregel, die volgens haar Europese wetgeving schendt. De zaak is dinsdag behandeld voor de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg. Het gaat om een primeur in België.

blg
Bron: BELGA

Liselotte Dupont toont in haar TikTok-filmpjes hoe haar dag eruitziet, wie ze is als persoon en hoe ze in de samenleving staat. Ze vergrootte er haar achterban mee, maar op 2 mei besliste TikTok plots dat ze haar video’s niet meer mag promoten op haar account. Die maatregel geldt liefst tien jaar, tot 22 april 2034. Vragen om uitleg bleven door TikTok onbeantwoord. Dupont eist nu de opheffing van die maatregel via een kort geding voor de rechtbank.

LEES OOK. Antwerpse advocate is nieuw witte konijn bij Open VLD: “Hervormingen om justitie efficiënter te maken dringen zich op”

“Daar kreeg ik dinsdag voor het eerst te horen dat ik de promotiefunctie niet meer mag gebruiken omdat ik mij verkiesbaar stel. Dat geldt dus voor elk filmpje, ook als er geen verwijzing is naar mijn politieke mening. Ik ben dus als persoon van de promotiefunctie verbannen tot 2034.”

Dupont en haar advocaat menen dat de maatregel van TikTok Europese wetgeving schendt. “Sinds 17 februari 2024 is de Europese Digital Services Act in werking getreden en moeten ook zeer grote sociale medianetwerken zoals TikTok de Europese grondrechten van de burgers eerbiedigen, zoals hun vrijheid van meningsuiting, hun recht op het hebben van een politieke mening en hun recht om verkozen te worden. Die wetgeving is er gekomen omdat de grote internetbedrijven zich vaak van de rechten van burgers niets aantrekken. Voor de rechtbank eis ik dat TikTok de democratische spelregels en de rechten van elke burger in dit land respecteert. TikTok mag dan groot en machtig zijn, maar staat niet boven de wet”, zegt Dupont.

De uitspraak volgt op 28 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER