© Joren De Weerdt

Jelle Brosens maakt regiedebuut bij Tejater Aventoe in thuisgemeente

Na een opleiding regie van drie jaar stelt Jelle Brosens uit Wiekevorst (Heist-op-den-Berg) vanaf dinsdag 27 november zijn afstudeerwerk De Kussenman voor. Hij werkt daarvoor samen met Tejater Aventoe uit zijn thuisdorp.

Kristof Van Rompaey

Overdag is Jelle Brosens IT-consultant. Zijn vrije tijd vulde hij de voorbije jaren op met een regiecursus aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans (SAMWD) in Lier. “Als kind had ik weinig interesse in toneel. Teksten vanbuiten leren, dat leek me eigenlijk maar saai”, bekent hij. “Aangezien mijn vriendin en haar vader beiden toneel spelen, kwam ik er later toch mee in contact. Omdat ik een nieuwe hobby zocht en ook graag mensen entertain, koos ik voor deze opleiding.”

Tijdens zijn zoektocht naar een stuk om als eindwerk te regisseren, kwam Brosens uit bij De Kussenman van auteur Martin ­McDonagh. “Het stuk gaat over een schrijver in een totalitaire politiestaat. Hij wordt ondervraagd over zijn verhalen omdat die parallel lopen met de manier waarop enkele kinderen vermoord zijn”, zegt hij. “Tijdens de ondervraging leer je als toeschouwer meer over de verhalen die hij schreef. De Kussenman is daar één van. Toen ik het stuk las, was ik geraakt door de schrijfstijl, de symboliek en de switch tussen brute realiteit en fantasie. Wat je in een oogopslag ziet, is niet per se de boodschap erachter.”

Dictator

Voor de voorstelling doet de regisseur een beroep op het Wiekevorstse Tejater Aventoe, dat laureaat was tijdens de jongste editie van het prestigieuze Landjuweelfestival in Genk. Zowel de vriendin van Brosens als haar vader speelt mee. “De samenwerking met de acteurs was erg belangrijk voor mij”, zegt hij. “Gezien hun ervaring was het moeilijk om als regisseur als een soort alwetende dictator op te treden. Ik sprong er heel diplomatisch mee om. Soms waren er wel discussies, maar die ontstonden uit de passie om het stuk goed te maken.”

De regisseur belooft een spannende voorstelling met een stevige portie duistere humor. Of dit voor hem de start is van een regiecarrière? “Ik bekeek de opleiding deels als een manier om een betere leider te worden en speels een aantal vaardigheden te oefenen”, zegt hij. “Om vanaf nu elk jaar te regisseren, zie ik niet meteen zitten. Er zat toch wel wat druk op dit stuk en het voelt nu wel aan als het einde van een driejarig avontuur. Ik wil eerst even reflecteren, daarna bekijk ik wat ik in de toekomst nog ga doen. Misschien schrijf ik wel zelf een stuk. Ik ben er nog niet uit.”

Jury uit Maastricht

De Kussenman gaat op dinsdag 27 november om 20u in première in de parochiezaal van Wiekevorst. Op 6, 7 en 8 december zijn er ook nog opvoeringen. Een ticket kost 10 euro. “Tijdens een van de voorstelling komt iemand uit Maastricht jureren”, zegt Brosens. “Door de academie zelf word ik ook nog eens beoordeeld op het ganse proces.”

0477.94.60.48, tejateraventoe@hotmail.com