Direct naar artikelinhoud
Kasteelmoord

Kasteelmoord: Elisabeth Gyselbrecht pleit voor "een menselijke straf" voor haar vader

Elisabeth Gyselbrecht aan het gerechtshof in Brugge. Ze pleitte daar voor een milde straf voor haar vader André.Beeld BELGA

"Ik begrijp waarom hij zo ongerust was, waarom hij zich zoveel zorgen maakte. Daarom wil ik vergiffenis schenken." Op het proces rond de zogenaamde kasteelmoord drong Elisabeth Gyselbrecht gisteren aan op "een menselijke straf" voor haar vader.

Sinds de start van het proces, intussen al bijna tien maanden geleden, is ze te midden van twee erg vijandige kampen de moeilijkst te plaatsen procespartij. Elisabeth Gyselbrecht (40) is gelijktijdig weduwe van slachtoffer Stijn Saelens en dochter van hoofdverdachte André Gyselbrecht (66).

“Op een goed proces ontstaat meestal een toenadering tussen de families van slachtoffer en dader”, pleitte advocate Els Gauquie gisterochtend. “Dat is iets universeels, het zijn emoties die dezelfde taal spreken. Hier is dat helemaal anders.”

'Ik begrijp waarom vader zo ongerust was. Ik kan hem vergiffenis schenken omdat ik weet dat hij niet uit eigenbelang handelde, hij deed het om mij en de kinderen te beschermen'
Elisabeth Gyselbrecht

Neerwaartse spiraal

Advocaten Gauquie en Luc Arnou schetsten een uitvoerig 'wat voorafging' aan het moment waarop huisarts André Gyselbrecht zich tegenover zijn patiënt-misdaadfiguur Pierre Serry liet ontvallen: “Ik ga 'm duud doen!” Waarna Serry had gezegd: “Ge moet gij dat niet zelf doen.”

Els Gauquie: “Stijn Saelens gaf zich uit als ingenieur woningbouw, maar kon geen enkel project tot een goed einde brengen. Hij gooide zich zonder opleiding op daytrading, verloor massa’s geld in korte tijd. Uiteindelijk werkte hij niet meer, en het hele gezin – met vier kinderen – draaide volledig op de dokterspraktijk van Elisabeth. Stijn verloor alle realiteitszin, ging zich verdiepen in de boeken van Anastasia (nimf uit de Russische fantasyliteratuur, DDC). Hij kopieerde dat, ging de spirituele toer op. Keerde zich tegen geneeskunde, tegen onderwijs.”

De eerste alarmsignalen kwamen volgens Gauquie begin 2011, een klein jaar voor de moord. Het dochtertje dat signaleerde dat haar papa haar “piezefientje” had gezoend, en even later dat het werd verplicht tot tongzoenen.

De vermoorde 'kasteelheer' Stijn Saelens.Beeld photo_news

Els Gauquie: “Elisabeths wereld stortte in. Dit was er te veel aan. Op een zondagmorgen kon ze het bed niet meer uit, ze stuurde een sms’je: 'Papa, wil je eens komen?'”

‘Regelrechte wartaal’

Vader Gyselbrecht bewandelde volgens Gauquie in eerste instantie alle mogelijke reguliere paden. Hij stuurde zijn kleindochter naar een kinderpsychologe, adviseerde zijn schoonzoon therapie, ging praten met vader Saelens. “Hij ging zelfs te rade bij een bevriend substituut”, zei Gauquie. “Als je van plan bent een moord te bestellen, dan ga je toch niet te rade bij een substituut?”

Volgens haar advocaten reageerde Saelens op de aantijgingen door nog fanatieker weg te vluchten in zijn fantasieën en zijn Master Plan, een boek dat de wereld zou veranderen (Gauquie: "Regelrechte wartaal.") En met plannen voor een verhuizing naar Australië, om daar met het hele gezin in het wild te gaan leven, dicht bij de nimf Anastasia. Hij wist Elisabeth eind januari 2012 te overtuigen om met hem mee te gaan. Dat was voor vader Gyselbrecht de trigger. Hij wou dat onder geen beding laten gebeuren en dus belde hij Serry.

Vader Gyselbrecht bewandelde volgens advocate Els Gauquie in eerste instantie alle mogelijke reguliere paden

Els Gauquie: “Elisabeth heeft pas achteraf, in 2016, moeten vernemen dat Stijn al op zijn twaalfde op vraag van zijn ouders is opgenomen vanwege een daarna nooit behandelde seksuele preoccupatie. Pas na zijn dood vernam ze dat hij tijdens zijn reizen door Australië een meisje heeft verkracht. Op het moment zelf zag ze hem graag, wou ze vechten voor haar huwelijk. We kunnen in deze zaak niet voorbijgaan aan het begane onrecht. En dus vraagt Elisabeth voor haar schuldige vader een menselijke straf.”

Elisabeth Gyselbrecht nam zelf ook het woord: “Ik heb Stijn ongelooflijk graag gezien, hij heeft nog altijd een bijzondere plaats in mijn hart. Ik kan niet ontkennen dat ik verblind was. Had ik toen geweten wat ik nu weet, dan zou ik andere beslissingen hebben genomen. Ik begrijp waarom vader zo ongerust was. Ik kan hem vergiffenis schenken omdat ik weet dat hij niet uit eigenbelang handelde, hij deed het om mij en de kinderen te beschermen.”

Vandaag is het openbaar ministerie aan zet.