Direct naar artikelinhoud
NieuwsVooruit Antwerpen

Verrassing: Jinnih Beels trekt zich terug als Antwerpse kopvrouw Vooruit bij lokale verkiezingen

Jinnih Beels.Beeld Klaas De Scheirder

Jinnih Beels zal dan toch niet de lijst trekken van Vooruit bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. De huidige schepen trekt haar kandidatuur zelf terug, zo deelde ze donderdagavond mee aan het eind van de lokale partijvergadering over de kwestie.

en

Anderhalve maand na het ontslag van Antwerps schepen Tom Meeuws blijft de lokale Vooruit-afdeling in crisis. Door een natrap van Jinnih Beels in weekblad Humo stond ook haar status van kopvrouw op wankele poten. Een speciale verzoeningsvergadering in Antwerpen, die er kwam om het vertrek van Meeuws uit te klaren en de bladzijde om te slaan, kon de brokken niet helemaal lijmen, want de uitkomst is dat na Meeuws ook Beels van de lijst gaat.

Op eigen initiatief, zo verklaarde ze donderdagavond. “Ik heb een grote liefde voor mijn stad en het is een hele eer om in Antwerpen schepen te mogen zijn. Dankzij ons kreeg ‘t stad opnieuw een sociaal gelaat en daar ben ik ook persoonlijk zeer trots op. In een niet-evidente coalitie, als junior partner, zijn er we er onder andere in geslaagd om schoolmaaltijden te voorzien voor onze kinderen en jongeren, hebben we praktijktesten ingevoerd, en op 6 maanden tijd een noodschool uit de grond gestapt voor leerlingen uit het buitengewoon onderwijs.”

Lees ook

Crisis bij Vooruit Antwerpen na ‘schandalig’ interview Jinnih Beels: ‘Wie lijsttrekker wordt? Dat zien we nog wel’

“Mijn focus ligt nu op de nationale verkiezingen van 9 juni waarvoor ik met veel goesting campagne aan het voeren ben. Maar, dat wil ook zeggen dat ik de lokale bladzijde op het einde van mijn mandaat omdraai. We hebben een goeie Algemene Vergadering achter de rug, en ik ben ervan overtuigd dat de rust nu eindelijk kan terugkeren. Ik heb er alle vertrouwen in dat de partij een nieuwe lokale lijsttrekker zal aanduiden om ons werk ook verder te zetten na 2024.” Over het lijsttrekkerschap werd donderdagavond niet gestemd.

Beels lag dan wel onder vuur sinds de exit van haar partijgenoot Tom Meeuws uit het college, haar eigen stap opzij komt wel als een verrassing. Eerder op de dag had ze nog de steun gekregen van nationaal voorzitster Melissa Depraetere. Die liet in Villa Politica weten dat Jinnih Beels “duidelijk onze kopvrouw” blijft. “Beels werd al een paar maanden geleden aangeduid als lijsttrekker, voor beide verkiezingen.” Dat het nu toch anders uitdraait, is een tik voor de nationale partijleiding, die het na het rumoerige vertrek van Conner Rousseau niet voor de kiezen krijgt.

Beels blijft dus wel federaal lijsttrekker in de kieskring Antwerpen. Ook in die stembusslag zal ze het dus opnemen tegen onder meer ‘haar’ burgemeester, Bart De Wever (N-VA) . Voor de lokale lijst moet Vooruit op zoek naar een nieuwe nummer één. De meest geciteerde naam is die van huidig europarlementslid Kathleen Van Brempt. Zij moet op de Europese lijst vrede nemen met de onzekere tweede plaats, na Bruno Tobback. Een beslissing is er wel nog niet.