Direct naar artikelinhoud
Open Kaart

Middle Eats in Antwerpen: comfortfood op z’n best

Middle Eats in Antwerpen: comfortfood op z’n best
Beeld rv

In 'Open kaart' bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trok Lene naar Middle Eats in Antwerpen.

Er mag veel niet bij Middle Eats. Je mag geen kwartier te laat komen want dan is je tafel verdwenen. Je mag niet blijven zitten, want om acht uur komt de volgende shift. Je mag niet met je kredietkaart betalen. Je moet bestellen aan de bar. Dat soort regels, gecombineerd met het beeld van de glitterbal op de website en de vermelding ‘disco dining’, veroorzaakt bij mij lichte stress. Die meteen wegvalt wanneer ik Middle Eats binnenstap. Dit is een vriendelijk, ongedwongen restaurant dat zichzelf niet te ernstig neemt.

De inrichting is een ongewone mix van ‘bohemien eetcafé meets strandtentnonchalance’, met een foto van koning Boudewijn en een mooie schildering aan de muur, een twintigtal zitplaatsen, geweldige muziek op de achtergrond – “Het kan wat luider worden in het weekend”, zegt de bediening – en funky cocktails op de kaart. Het is het soort plaats waar je deze woorden nog mag gebruiken: funky, groovy, tasty.

Alle schotels zijn om te delen en komen gewikkeld in papier of op glanzende snackbarschotels.

Ik bestel een hibiscus sour (hibiscussiroop, vanille en whisky, 12 euro), vriendin Bie gaat voor een smoky slammer (limoensap, gemberbier en tequila, 11 euro). We verbazen ons over hoe deze kleine plaats in een niet eens zo hippe buurt feilloos de juiste mensen weet aan te trekken.

Het wordt ons duidelijk wanneer het eten komt, het is spectaculair lekker. Klassiekers als hummus (12 euro) en labneh (8 euro) gecombineerd met crispy verrassingen als de gefrituurde babyartisjokken met een zeste van citroen en een kick van chili (12 euro), of een boterzachte zoete aardappel met een zwartgeblakerde schil en een dot room (8 euro) of een perfect geroosterde bloemkool met een tahini-sausje (10 euro). Het is comfortfood op z’n best. Vers, mooi, lekker. Met dat geruststellende rokerige smaakje dat doet denken aan oma’s en tantes die uren in een keuken in het Midden-Oosten hebben gestaan.

Alle schotels zijn om te delen en komen gewikkeld in papier of op glanzende snackbarschotels. We geven door, gebruiken onze handen, wisselen vorken en hapjes uit. Hoewel we om 20 u. alweer buiten staan, zijn we perfect tevreden. Wat een heerlijke plaats. Het lijkt dan misschien alsof je er als klant veel moet en weinig mag, maar uiteindelijk ga je buiten met een gevoel dat alles mogelijk is.

Info: Middle Eats, Boudewijnsstraat 25, Antwerpen, middle-eats.com